#focempordà – «S’haurien de prendre mesures per no respirar els gasos de l’incendi»

24 de juliol 2012

Entrevista a la investigadora Anna Ávila del CREAF a càrrec de Carles Torramadé i publicada al Diari de Girona.  L’incendi del diumenge de l’Alt Empordà va originar una gran fumera que, transportada per la tramuntana, va circular per la Costa Brava i va arribar, ja més diluïda, fins a Barcelona i l’illa deMenorca. 

Les partícules de l'incendi de l'Empordà es podien veure ahir des de la UAB

Les partícules de l’incendi de l’Empordà van arribar ahir al cel de la UAB

Anna Àvila és investigadora del CREAF i exposa què hi havia en aquesta fumera –ploma– i la necessitat de protegir-se’n. Aquests fums transporten, entre d’altres, CO, O3, òxids de nitrogen, hidrocarburs aromàtics policíclics i components orgànics, tots ells perjudicals per les vies respiratòries.

D’on provenen aquests elements negatius per la salut

Resulten del material químic de les plantes que amb les altes temperatures del foc reaccionen. Per exemple, els hidrocarburs aromàtics policíclics són conseqüència dels components de les plantes sumades a les altes temperatures.

Els efectes dels gasos poden ser molt importants, també per a persones que no tenen cap problema respiratori.

Llavors, a més d’aquests elements, també se generen les cendres. Com en una xemeneia que surt el fum i va tot junt, en els incendis es forma una ploma de fum a l’atmosfera amb aquests components i que venen del bosc que es crema. A la zona més propera al foc i hi ha més material particular, que serien les cendres, a més dels gasos. A mesura que s’allunya, la ploma és més fina, amb elements gasossos.
Quines conseqüències poden tenir aquests gasos sobre les persones ?

Els efectes poden ser molt importants en les vies respiratòries, també en persones que no tenen cap problema respiratori. Hi ha molts compostos irritants, com els aldehids, que són molt irritants de les mocoses. També afecta les vies respiratòries l’ozó (O3) o els hidrocarburs aromàtics policíclics són, depenent de les dosis, cancerígens, i podrien provocar problemes als bombers, si no anessin protegits ja que hi estan molt exposats.

S’ha d’estar alerta davant d’aquesta ploma?

S’haurien de prendre mesures de com ha evolucionat la concentració d’aquests gasos. En tot cas, en zones properes s’haurien de prendre mesures per no respirar-los, com la de portar mascaretes. També s’hauria de vigilar de no promocionar activitats a l’aire lliure.
Avui (per ahir), en llocs que diumenge hi havia ploma, ja no n’hi havia. S’ha de seguir en estat d’alerta per aquests gasos

Si no hi ha cap ploma, és probable que l’aire s’ho hagi endut. La ploma és una estructura més o menys uniforme que després es dilueix. Hi té molt a veure el vent. Els danys són proporcionals a la concentració de gasos.

Pideu consultar l’entrevista en paper al següent enllaç del Diari de Girona

, ,

El CREAF és un centre de recerca que genera coneixements i solucions innovadores en ecologia terrestre per ajudar a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, a crear plans d'adaptació i a augmentar la capacitat de resiliència dels ecosistemes naturals.
Articles relacionats
,
L’Andrea Duane, protagonista de la secció ‘Mujeres que salvan la tierra’ de La Vanguardia
6 d'agost 2020Verónica Couto Antelo
,
Els estudis d’aus innovadores del ‘Sol Lab’ s’expliquen a The New York Times
5 de maig 2020Verónica Couto Antelo
El CREAF posa el seu granet de sorra per combatre el coronavirus
30 de març 2020Verónica Couto Antelo
En Josep Peñuelas escriu sobre la seva trajectòria científica a La Vanguardia
19 de febrer 2020Verónica Couto Antelo
,
Annelies Broekman parla sobre la relació entre el temporal Gloria i el canvi climàtic al ‘Tot es mou’ de TV3
28 de gener 2020Verónica Couto Antelo

Follow CREAF on: