Canvi global

Notícies

L’excessiva fertilització de conreus de blat amb nitrogen pot explicar l’alta prevalença de la malaltia de celiaquia

4 de març 2021Adriana Clivillé

Els camps de blat cada cop es fertilitzen amb més quantitat de nitrogen i aquesta pràctica pot estar directament vinculada amb l’increment de l’alta prevalença de la celiaquia, una afecció humana auto immune. Entre la dècada dels anys 1960 i fins avui, al món s’ha multiplicat per 10 l’ús de nitrogen per fertilitzar cultius de blat, perquè millora el rendiment del sòl.

Notícies

El CREAF ofereix una residència artística en la convocatòria de La Escocesa 2021

18 de febrer 2021Anna Ramon Revilla

El CREAF i la fàbrica de creació La Escocesa han començat una col·laboració estable a través d’un conveni signat per ambdues institucions. En aquest cas, la col·laboració es fa en el marc de la convocatòria de projectes de recerca i experimentació artística 2021, on el CREAF hi ofereix un mòdul específic que ha batejat amb el nom d’Ecotons.  

Notícies

El canvi climàtic està reestructurant les comunitats d’ocells europees i nord-americanes

17 de febrer 2021Anna Ramon Revilla

La reestructuració és desigual segons l’època de l’any, canvia més ràpid a l’hivern, que a la primavera. Això podria exposar els ocells a una trampa climàtica. A la conca mediterrània, amb més microclimes i microhàbitats, aquest efecte no és tan clar i sembla que les comunitats d’ocells no han canviat tant els darrers 40 anys.

Notícies

Se segueix subestimant el paper del sòl en el benestar humà

12 de febrer 2021CREAF

FAO llança el seu primer informe sobre "L'estat de coneixement de la biodiversitat de terra". L'informe, en el qual participa Pilar Andrés com a experta, examina el potencial dels organismes de terra per garantir sistemes agroalimentaris sostenibles i mitigar el canvi climàtic.

Notícies

Water-ForCE, un full de ruta sobre els futurs serveis i missions de Copernicus vinculats amb l’aigua

9 de febrer 2021Adriana Clivillé

Un grup d’especialistes d’aplicacions de teledetecció en el sector de l’aigua i dels àmbits de la recerca, l’enginyeria i la presa de decisions polítiques defineixen els serveis necessaris i les futures missions vinculades amb l’aigua de Copernicus, el programa d'observació de la terra de la Unió Europea i l'Agència Espacial Europea. Aquest és l’eix principal del projecte europeu de recerca Water-ForCE. Des del CREAF el principal l’investigador implicat és Lluís Pesquer, així com els investigadorsEster Prat, Cristina Domingo i Joan Masó, tots ells membres també del grup de recerca GRUMETS.

Follow CREAF on: