En record de Maria Rosa Miracle

23 de juny 2017

Maria Rosa Miracle fou biòloga, professora emèrita d’Ecologia a la Universitat de València i doctora per la Universitat de Barcelona, sota la direcció de Ramon Margalef.

img_8959

La Rosa Miracle va ser la primera dona que accedí a una càtedra d’Ecologia, a la Universitat de València i, per tant, una de les pioneres en l’expansió de la nostra disciplina a la Universitat, a l’Estat espanyol. Va ser el 1981, en el mateix concurs de mèrits en que jo vaig treure la plaça de l’Autònoma (on ja era agregat des de 1973, com ella ho era a València des de 1979). Havia estudiat a la UB i va fer la tesi amb Ramon Margalef després d’una estada a Davis, sobre Distribución en el espacio y el tiempo del zooplancton del lago de Banyoles (publicada en un volum d’ICONA). Va dirigir el departament d’Ecologia de València entre 1981 i 1987 i el de Microbiologia i Ecologia entre 2003 i 2009. Fou Presidenta de l’Associació Ibèrica de Limnologia entre 1993 i 2002. Es va moure força fent estades de llarga durada a vuit centres dels cinc continents.

La Rosa era una naturalista vocacional, interessada per temes de biogeografia, biodiversitat i conservació, que també va adaptar-se a l’ús de tècniques moleculars. Va publicar prop de 200 articles en revistes de prestigi. Un article derivat de la tesi i publicat a Ecology el 1974 en el que emprava l’anàlisi de components principals li va donar un ràpid reconeixement internacional. La seva tasca inclou la direcció de 19 tesis doctorals.

Va morir als 70 anys el proppassat 28 de maig, després d’una llarga malaltia. Els seus deixebles i amics li han retut un sentit homenatge. Els seus col·legues guardem el seu record.

, ,

Jaume Terradas
Professor emèrit d’Ecologia de la UAB. Investigador del CREAF en temes d’ecologia de la vegetació. També ha treballat en educació ambiental. Membre de l’Institut d’Estudis Catalans.
Articles relacionats
,
Desafiaments actuals europeus per a una contribució global a l’observació de la Terra: La nova iniciativa regional d’EuroGEOSS
10 de gener 2018Joan Masó
El ‘Lego’ de les plantes
26 de desembre 2017Francisco Lloret
Activitats del CREAF per a La Setmana de la Ciència 2017
11 de desembre 2017Albert Naya i Díaz
Com és que hi ha tantes plantes?
1 de desembre 2017Jaume Terradas
El cas del declivi de la megafauna global
23 de novembre 2017CREAF

Follow CREAF on: