Search

L’EXOCAT busca registres d’un paràsit de la figuera de moro

Les taques blanques que hi ha sobre algunes penques de la figuera de moro, una planta invasora, corresponen a colònies d’un insecte també exòtic que ha seguit el cactus des d’Amèrica.

Autor: Federico López Barrachina (CC BY-SA 3.0)
Aspecte de l’afectació que provoca la caparreta del carmí sobre la figuera de moro. Autor: Federico López Barrachina (CC BY-SA 3.0)

La caparreta del carmí (Dactylopius opuntiae) és un insecte exòtic que parasita una planta invasora, la figuera de moro (Opuntia ficus-indica), que ja porta segles amb nosaltres. Aquest cactus és originari de Mèxic on rep el nom de ‘nopal’, i va ser importat a partir de la colonització del Nou Continent.

Allà és habitual veure unes taques blanques d’aspecte cotonós sobre les penques de la figuera de moro, que corresponen a colònies de milers de femelles de l’insecte. El paràsit pot des d’arribar a debilitar lleugerament l’Opuntia, fins a fer perdre la collita de figues, o inclús en casos extrems arribar a matar la planta. De fet, a l’Amèrica Central es cultiva aquest insecte, ja que és a partir del que s’extreu el pigment per fer-ne carmí, d’aquí ve el seu nom.

Detall d'una colònia de caparreta del carmí sobre la figuera de moro, a la Palma, illes Canàries. Autor: Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0)
Detall d’una colònia de caparreta del carmí sobre la figuera de moro, a la Palma, illes Canàries. Autor: Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0)

Aprofitant que, tot i ser un insecte molt petit, les colònies que forma són molt fàcils de veure i identificar, els gestors del projecte EXOCAT volen recollir els primers registres sobre aquesta espècie exòtica per conèixer la seva localització sobre el territori català. Fins ara, no s’ha actuat per aturar la cotxinilla del carmí, no sembla que hagi de ser un problema, donat que afecta una espècie invasora com la figuera de moro, o eventualment altres cactus, tots ells també exòtics.

Es creu que a Catalunya la caparreta va arribar en primera instància pel Maresme o Collserola, i es desconeix com d’estesa està, tot i que sí se sap que ja està instal·lada. De moment sí que es poden observar exemplars d’Opuntia ficus-indica bastant afectats a la serra de Collserola, i al Parc dels Tres Turons de Barcelona, entre altres llocs. Per altra banda, l’Associació Galanthus va posar en marxa durant el 2015-2016 un projecte a les illes Medes per estudiar la viabilitat de l’ús de la cotxinilla com a agent de control biològic de la figuera de moro.

Si voleu ajudar a recollir dades sobre aquesta o d’altres espècies exòtiques i invasores, podeu omplir aquest formulari amb les vostres observacions, o entrar-les al projecte dins la plataforma Natusfera.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Ós rentador (Procyon lotor) amb una persona donant-li menjar, un fet que per norma general no s'ha de fer mai amb la fauna salvatge. En cas que trobem un individu d'ós rentador en llibertat cal trucar als Agents Rurals 93 114 68 87. Imatge: Domini Públic
Notícies
Anna Ramon

Catalunya presenta la llista de les espècies exòtiques invasores més buscades

L’informe, dirigit als més de 140 governs que integren la l’IPBES, descriu gairebé 300 espècies que requereixen d’actuacions de control i erradicació, en el cas de les 172 espècies de llista negra, i de seguiment i vigilància en el cas de les 125 de la llista d’alerta.

Psittacula krameri (cotorra de Kramer): per posar una cotorra diferent de la cada cop més omnipresent Myiopsitta. Està augmentant molt i es consolida com la segona cotorra invasora de Catalunya. Foto: Raju Kasambe, via Wikimedia Commons.
Notícies
Anna Ramon

Exocat crida a la ciutadania a buscar espècies invasores arreu de Catalunya

Ens ajudes a localitzar les espècies invasores més comunes o preocupants que tenim a Catalunya? El CREAF i el Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació obren a la participació per segona vegada el projecte de seguiment Exocat del 24 al 26 de maig. T’hi atreveixes?

Vespa asiàtica (Vespa veluina). Foto: Ksarasola, Wikimedia Commons.
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què és una espècie invasora?

Els Homo sapiens hem fet viatjar milers i milers de quilòmetres a algunes espècies de fauna i flora i les hem introduït en regions molt allunyades del seu punt d’origen. Què són les espècies invasores?

Cotorreta de pit gris a la ciutat de Barcelona. Imatge: Vicente Zambrano.
Notícies
Anna Ramon

Portar una vida urbanita, el secret de les cotorres invasores per expandir-se i establir-se per la Península Ibèrica

Un article publicat recentment liderat per la investigadora del CREAF Laura Cardador demostra que els hàbitats humans, les nostres ciutats i les connexions o infraestructures viàries, han estat un trampolí que han permès que la cotorreta de pit gris i la cotorra de Kramer colonitzessin la Península i que s’hi hagin establert de forma permanent.

Notícies
Veronica Couto Antelo

L’eruga del boix torna a l’acció

El projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal activa la seva campanya de seguiment de l’eruga del boix. Has vist zones afectades per aquesta invasora? Envia’ns

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia