Search

El saltamartí més gran d’Europa es pot trobar a Catalunya

El Saltamartí Saga pedo. Autor: Guillem Bagaria.
El Saltamartí Saga pedo. Autor: Guillem Bagaria.

El saltamartí Saga pedo és una espècie amenaçada al nostre país, que només s’ha vist en onze ocasions des dels anys 40. Recentment, un equip liderat pel CREAF va organitzar una sortida al Parc Natural del Cap de Creus per poder-hi trobar més exemplars. 

No deixen de sorprendre’ns els noms científics d’alguns animals. Per exemple, el d’un dels insectes més grans d’Europa: Saga pedo. Es tracta d’un saltamartí, conegut també com llagosta plegamans, que pot arribar als 12 cm de mida i habita en poblacions aïllades a la Península Ibèrica. Una d’elles és la del Cap de Creus. Per aquest motiu, s’estudia en el marc d’un projecte de catalogació de les espècies protegides i amenaçades al Parc Natural de Cap de Creus, en el qual participa la investigadora del CREAF i la UAB Sandra Saura.

D’aquesta espècie se’n troben molts pocs exemplars i gairebé sempre femelles, perquè són capaces de reproduir-se sense necessitat de mascles —un fenomen conegut com partenogènesi, que també altres animals com els dracs de Komodo poden realitzar—.

Aquesta història ha cridat l’atenció de la redacció de TV3, que n’han fet una notícia recentment, i fins i tot un vídeo al programa Medi Ambient al 2010. Podeu veure’l a continuació:

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia