Search

“Els dies clau” dedica un capítol al gran incendi del 18 de juliol de 1998

Josep Maria Espelta, investigador del CREAF.
Josep Maria Espelta, investigador del CREAF.

El programa del Canal 33 de Televisió de Catalunya “Els dies clau” va reconstruir en el capítol d’ahir aquells tres dies de juliol en què un gran incendi forestal cremava gran part de la Catalunya Central. El capítol recull les experiències dels bombers, afectats i científics, amb la participació de l’investigador del CREAF Josep Maria Espelta (min 07:16), expert en dinàmica de boscos i incendis forestals.

Josep Maria Espelta, investigador del CREAF.
Josep Maria Espelta, investigador del CREAF.

L’incendi que va començar a Aguilar de Segarra és el més ràpid que s’ha registrat a Europa. En tres dies va cremar sense control unes 20.000 hectàrees i va representar un abans i un després en l’extinció d’incendis a Catalunya. Aquesta catàstrofe forestal va confirmar que Catalunya estava tenint un altre tipus d’incendi provocat per una climatologia cada cop més extrema juntament amb la manca de gestió forestal.

Segons J.M. Espelta, la superfície forestal de Catalunya ha augmentat un 20% en la segona meitat del segle XX. Les causes han estat principalment l’abandonament de les zones rurals i la conseqüent manca de gestió forestal.

El canvi climàtic ha afavorit l’aparició de grans incendis forestals. En els ultims anys la mitjana d’hectarees cremades per incendis forestals ha disminuït, però el risc cada vegada és més elevat.

>>> Vegeu el capítol sencer

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Il·lustració pre/post incendi. Disseny: CREAF
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què passa després d’un incendi?

Sovint es parla del bosc com una au fènix, perquè ressorgeix d’entre les cendres desprès d’un incendi. Aquesta idea té una part certa, ja que la capacitat de regeneració dels boscos és sorprenent, però també hi ha una part de mite.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia