Search

Els investigadors Jordi Bosch i Josep Peñuelas al ‘MeteoMauri’, de Catalunya Ràdio

Recentment, dos dels investigadors del CREAF, en Jordi Bosch i en Josep Peñuelas, han passat per l’espai de ràdio del conegut meteoròleg Francesc Mauri. Els pol·linitzadors i l’enverdiment de la Terra són els temes que es van tractar en cada un dels programes.

MeteoMauriBoschPeñuelas

El dijous 14 de juliol, Jordi Bosch va parlar sobre les amenaces a les que s’enfronten gran part dels pol·linitzadors de la Terra, i que recull l’informe de la IPBES, en el qual hi ha participat l’investigador del CREAF. Una gran part de la diversitat de pol·linitzadors mundials està amenaçat a nivell local, i, si acabessin desapareixent, les conseqüències per a la biodiversitat, l’ecologia, i el benestar humà serien molt negatives.

Especialment l’agricultura se’n veuria afectada, ja que prop del 75% de les espècies cultivades depenen dels pol·linitzadors, essent les fruites les que més perillarien. Les causes d’aquesta davallada dels pol·linitzadors són sobretot el canvi d’usos del sòl i la intensificació agrícola, segons Jordi Bosch.

La setmana següent, el dijous 21 de juliol, va ser Josep Peñuelas qui va participar al ‘MeteoMauri’ per comentar el fenòmen de reverdiment de la Terra que ha investigat en un estudi. La fertilització del planeta sobretot amb diòxid de carboni i nitrogen per part dels humans, juntament amb altres aspectes com l’abandonament dels conreus, ha permès que la superfície verda de la Terra hagi augmentat les darreres tres dècades.

Això ha ajudat que molta part d’aquest CO2 emès a l’atmosfera quedi retingut en forma de biomassa vegetal. Però aquesta capacitat d’embornal sembla que està arribant al seu  límit.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Escarabat japonès (Popillia japonica). Autoria: Ryan Hodnett, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.
Notícies
CREAF

La xarxa InvaNET identifica les 108 espècies exòtiques amb més risc d’envair els ecosistemes d’Espanya

Un equip científic de més 31 institucions espanyoles ha identificat les 108 espècies exòtiques d’animals i plantes amb més risc tenir un fort impacte ambiental en els pròxims 10 anys a Espanya. El treball s’ha dut a terme des de la xarxa InvaNET, on el CREAF és una de les entitats coordinadora, i s’ha publicat recentment en la revista Journal of Environmental Management.

Ós rentador (Procyon lotor) amb una persona donant-li menjar, un fet que per norma general no s'ha de fer mai amb la fauna salvatge. En cas que trobem un individu d'ós rentador en llibertat cal trucar als Agents Rurals 93 114 68 87. Imatge: Domini Públic
Notícies
Anna Ramon

Catalunya presenta la llista de les espècies exòtiques invasores més buscades

L’informe, dirigit als més de 140 governs que integren la l’IPBES, descriu gairebé 300 espècies que requereixen d’actuacions de control i erradicació, en el cas de les 172 espècies de llista negra, i de seguiment i vigilància en el cas de les 125 de la llista d’alerta.

Eupeodes corollae. Foto: N. Vicens.
Notícies
Anna Ramon

Per què cada cop hi ha menys insectes pol·linitzadors?   

L’informe “Els pol·linitzadors silvestres a Catalunya” constata que a Catalunya i arreu del món, al llarg de l’últim segle, s’han detectat declivis molt importants en la diversitat i abundància dels insectes pol·linitzadors, especialment en abelles i papallones, i en menor grau en sírfids. A què es deu?

Autoria: Kalen Emsley. Fuente: unsplash.
Notícies
Anna Ramon

El CREAF assisteix a la Conferència de la Biodiversitat a Montreal, la COP15 

Ho farà gràcies a una delegació del CREAF formada per Alícia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF, Lluís Brotons, investigador del CSIC al CREAF, i els investigadors del CREAF Sergi Herrando i Daniel Villero, tots ells seran a Canadà del 9 al 16 de desembre.

Coneixement
Angela Justamante

Què és l’IPBES?

Perdem biodiversitat, és innegable, però, a quin ritme? Per què? Com ens afecta? I, què podem fer-ne? La Plataforma Intergovernamental de Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES) respon aquestes preguntes des de la seva creació en l’any 2012. T’ho expliquem!

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia