Search

La processionària desfila abans d’hora

Processionària
Processionària

La falta de pluja i les altes temperatures ha afavorit la proliferació de la plaga de processionària als boscos uns mesos abans del que és habitual. Aquest matí un equip de TVE, els Agents Rurals i el Dr. José Luis Ordóñez, ecòleg i tècnic en comunicació del CREAF, s’han desplaçat als boscos del Berguedà per explicar de primera mà el comportament d’aquesta eruga i com està afectant els pins (vegeu la peça de l’informatiu al min 14:56).

Gràcies als drons, els investigadors han pogut veure la magnitud de la plaga des de l’aire i han comprovat que la processionària està totalment escampada, especialment en zones de la Catalunya central. Aquests animals s’alimenten de les fulles dels pins, per això ara l’aspecte d’aquests boscos és d’arbres quasi del tot pelats. Sense fulles els arbres no poden fer la fotosíntesi, però segons expliquen els experts, encara podran mantenir-se vius gràcies a les seves reserves d’energia. “Per ara aquests pins no podran créixer i fer-se més grans, sinó que aquesta energia que tenien guardada només els permetrà mantenir-se vius, això sí, sent més vulnerables davant les sequeres o altres condicions extremes”.

Les imatges enregistrades amb drons han estat cedides per l’investigador Lluís Brotons CREAF-CTFC.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia