Search

Eduard Pla destaca el paper dels ambientòlegs en l’adaptació al canvi climàtic

Article d'Eduard Pla per a la revista .ambiental del COAMB.
Article d'Eduard Pla per a la revista .ambiental del COAMB.

En un article d’opinió escrit per a la revista .ambiental, del Col·legi Oficial d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB), Eduard Pla, investigador del CREAF, destaca que l’adaptació al canvi climàtic és un procés social en el qual els ambientòlegs hi tenen molt a dir.

Article d'Eduard Pla per a la revista .ambiental del COAMB.
Article d’Eduard Pla per a la revista .ambiental del COAMB.

En l’article, Pla insisteix en el fet que fins i tot si avui mateix tots els països del món deixessin d’emetre gasos d’efecte hivernacle, moltes de les conseqüències del canvi climàtic perdurarien unes quantes dècades més, per la pròpia inèrcia del sistema climàtic. Per aquest motiu, cal dirigir els esforços a impulsar estratègies, plans i mesures que ens ajudin a ser menys vulnerables als impactes previstos.

En aquest sentit, Pla destaca que calen professionals capaços de fer una anàlisi global de la situació i de dialogar amb molts àmbits i sectors, i que aquesta peça resulta indispensable durant totes les etapes del procés social de d’adaptació: des de la diagnosi de vulnerabilitats ambientals, fins al disseny de mesures concretes per fer front a determinats impactes. Els ambientòlegs són un dels col·lectius professionals vinculats a la gestió del medi ambient més adients per a aquest perfil.

Podeu llegir l’article aquí.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Font del Sot, Dosrius. Autoria: Galdric Mosoll, CREAF.
Notícies
Angela Justamante

Les fonts del Mediterrani s’assequen i moltes deixen de rajar aigua a Catalunya

Un estudi publicat a Global Change Biology, que ha liderat el CREAF, alerta que les fonts del Mediterrani estan en risc de desaparèixer a causa de l’augment de temperatura i l’abandó. Això, afegit a la contaminació de l’aigua, suposa una amenaça per a la biodiversitat que hi alberguen, que inclou espècies úniques.

Espècie Pinus Uncinata, una de les espècies d'arbres que inclou l'estudi. Lloc: Pedraforca, Catalunya. Autoria: Laia andreu-Hayles.
Notícies
Angela Justamante

L’aire a Europa és el més sec dels últims 400 anys

Una recerca publicada a Nature Geoscience, en la qual ha participat la Universitat de Barcelona i el CREAF, demostra que des de principis del segle XXI, l’aire de gran part d’Europa s’ha tornat més sec que en qualsevol període anterior, i que aquesta tendència continua. Les regions més afectades es troben a la regió occidental.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia