, ,

“Els dies clau” dedica un capítol al gran incendi del 18 de juliol de 1998

15 de desembre 2015

El programa del Canal 33 de Televisió de Catalunya “Els dies clau” va reconstruir en el capítol d’ahir aquells tres dies de juliol en què un gran incendi forestal cremava gran part de la Catalunya Central. El capítol recull les experiències dels bombers, afectats i científics, amb la participació de l’investigador del CREAF Josep Maria Espelta (min 07:16), expert en dinàmica de boscos i incendis forestals.

Josep Maria Espelta, investigador del CREAF.

Josep Maria Espelta, investigador del CREAF.

L’incendi que va començar a Aguilar de Segarra és el més ràpid que s’ha registrat a Europa. En tres dies va cremar sense control unes 20.000 hectàrees i va representar un abans i un després en l’extinció d’incendis a Catalunya. Aquesta catàstrofe forestal va confirmar que Catalunya estava tenint un altre tipus d’incendi provocat per una climatologia cada cop més extrema juntament amb la manca de gestió forestal.

Segons J.M. Espelta, la superfície forestal de Catalunya ha augmentat un 20% en la segona meitat del segle XX. Les causes han estat principalment l’abandonament de les zones rurals i la conseqüent manca de gestió forestal.

El canvi climàtic ha afavorit l’aparició de grans incendis forestals. En els ultims anys la mitjana d’hectarees cremades per incendis forestals ha disminuït, però el risc cada vegada és més elevat.

>>> Vegeu el capítol sencer

, , , , , , , , , , ,

El CREAF és un centre de recerca que genera coneixements i solucions innovadores en ecologia terrestre per ajudar a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, a crear plans d'adaptació i a augmentar la capacitat de resiliència dels ecosistemes naturals.
Articles relacionats
L’estat de la natura, en el punt de mira de la revista Descobrir
17 de març 2021J.Luis Ordóñez
,
L’Andrea Duane, protagonista de la secció ‘Mujeres que salvan la tierra’ de La Vanguardia
6 d'agost 2020Verónica Couto Antelo
,
Els estudis d’aus innovadores del ‘Sol Lab’ s’expliquen a The New York Times
5 de maig 2020Verónica Couto Antelo
El CREAF posa el seu granet de sorra per combatre el coronavirus
30 de març 2020Verónica Couto Antelo
En Josep Peñuelas escriu sobre la seva trajectòria científica a La Vanguardia
19 de febrer 2020Verónica Couto Antelo

Follow CREAF on: