“Els focs s’apaguen a l’hivern”

21 de juny 2017

El director i investigador del CREAF, Javier Retana, comenta el tràgic incendi d’aquests dies a Portugal i valora la situació dels boscos i incendis espanyols al programa Arriba España de M80 Radio.

wildfire_pixabay1

Font: Pixabay (CC0)

El gran incendi forestal que està assolant Portugal aquests darrers dies, l’onada de calor i l’inici de l’estiu han fet que el programa Arriba España, d’M80 Radio, hagi entrevistat el director del CREAF, Javier Retana. Durant la seva intervenció, Retana ha destacat que els principals motius de l’augment i de la intensitat dels focs són el canvi climàtic, el canvi d’usos del sòl i la manca de gestió forestal, que propicia grans extensions de territori amb boscos molt densos i continus, idonis per desenvolupar grans incendis forestals.

El director del CREAF ha dit que “és impossible netejar tots els boscos d’Espanya” i ha explicat que la millor manera d’evitar aquests focs tan destructius passa per crear un paisatge en mosaic, on hi hagi diferents elements combinats —conreus, boscos, camins, prats…— i no una continuïtat molt elevada. D’aquesta manera, si hi ha suficient distància entre masses forestals és més fàcil que quan hi hagi un incendi el foc no passi d’una a l’altra. També ha destacat la gran tasca que fan els serveis d’extinció d’incendis i que la millor manera d’ajudar-los és fer una prevenció adequada amb anterioritat. “Els focs s’apaguen a l’hivern”, ha dit. Tanmateix, Retana ha demanat una estratègia estatal que inclogui tots els sectors implicats, tot i que de moment això no s’ha realitzat per la gran complexitat que comporta.

Finalment ha destacat els motius pels quals Portugal porta uns anys patint greus incendis forestals, entre els quals hi ha la manca de recursos per a l’extinció i el fet que hi hagi zones especialment inaccessibles i abandonades on és molt difícil extingir el foc i fer-ne una prevenció adequada.

Podeu escoltar l’entrevista a partir del minut 29:30.

, , , , , , , , , , , , ,

Fascinat per la singularitat de la nostra Terra, he estat recentment viatger per necessitat, i abans aprenent de professor de Ciències d’institut per vocació. I encara abans, quatre anys de Biologia Ambiental (2010-14) i quatre més de Periodisme (2006-10), sempre a la UAB, que m’han servit per ser tècnic en comunicació al CREAF des del 2 de desembre de 2015.
Articles relacionats
,
Els estudis d’aus innovadores del ‘Sol Lab’ s’expliquen a The New York Times
5 de maig 2020Verónica Couto Antelo
El CREAF posa el seu granet de sorra per combatre el coronavirus
30 de març 2020Verónica Couto Antelo
En Josep Peñuelas escriu sobre la seva trajectòria científica a La Vanguardia
19 de febrer 2020Verónica Couto Antelo
,
Annelies Broekman parla sobre la relació entre el temporal Gloria i el canvi climàtic al ‘Tot es mou’ de TV3
28 de gener 2020Verónica Couto Antelo
En Josep Peñuelas respon dubtes de nens i nenes sobre el canvi climàtic a l’InfoK
16 de gener 2020Pau Guzmán

Follow CREAF on: