“Els focs s’apaguen a l’hivern”

21 de juny 2017

El director i investigador del CREAF, Javier Retana, comenta el tràgic incendi d’aquests dies a Portugal i valora la situació dels boscos i incendis espanyols al programa Arriba España de M80 Radio.

wildfire_pixabay1

Font: Pixabay (CC0)

El gran incendi forestal que està assolant Portugal aquests darrers dies, l’onada de calor i l’inici de l’estiu han fet que el programa Arriba España, d’M80 Radio, hagi entrevistat el director del CREAF, Javier Retana. Durant la seva intervenció, Retana ha destacat que els principals motius de l’augment i de la intensitat dels focs són el canvi climàtic, el canvi d’usos del sòl i la manca de gestió forestal, que propicia grans extensions de territori amb boscos molt densos i continus, idonis per desenvolupar grans incendis forestals.

El director del CREAF ha dit que “és impossible netejar tots els boscos d’Espanya” i ha explicat que la millor manera d’evitar aquests focs tan destructius passa per crear un paisatge en mosaic, on hi hagi diferents elements combinats —conreus, boscos, camins, prats…— i no una continuïtat molt elevada. D’aquesta manera, si hi ha suficient distància entre masses forestals és més fàcil que quan hi hagi un incendi el foc no passi d’una a l’altra. També ha destacat la gran tasca que fan els serveis d’extinció d’incendis i que la millor manera d’ajudar-los és fer una prevenció adequada amb anterioritat. “Els focs s’apaguen a l’hivern”, ha dit. Tanmateix, Retana ha demanat una estratègia estatal que inclogui tots els sectors implicats, tot i que de moment això no s’ha realitzat per la gran complexitat que comporta.

Finalment ha destacat els motius pels quals Portugal porta uns anys patint greus incendis forestals, entre els quals hi ha la manca de recursos per a l’extinció i el fet que hi hagi zones especialment inaccessibles i abandonades on és molt difícil extingir el foc i fer-ne una prevenció adequada.

Podeu escoltar l’entrevista a partir del minut 29:30.

, , , , , , , , , , , , ,

Albert Naya i Díaz
Fascinat per la singularitat de la nostra Terra, he estat recentment viatger per necessitat, i abans aprenent de professor de Ciències d’institut per vocació. I encara abans, quatre anys de Biologia Ambiental (2010-14) i quatre més de Periodisme (2006-10), sempre a la UAB, que m’han servit per ser tècnic en comunicació al CREAF des del 2 de desembre de 2015.
Articles relacionats
Judit Lecina explica a RNE quins boscos de la Península són prioritaris per conservar
5 d'octubre 2018Albert Naya i Díaz
Joan Pino explica a TVE el problema de la vespa asiàtica
2 d'octubre 2018Albert Naya i Díaz
L’Olga Margalef és entrevistada sobre els problemes de la contaminació atmosfèrica
27 d'agost 2018Albert Naya i Díaz
,
El BigVang parla dels incendis de 6a generació
22 d'agost 2018Albert Naya i Díaz
Els ocells de cervell gran insulars volen fins a ‘National Geographic’
14 d'agost 2018Albert Naya i Díaz

Follow CREAF on: