,

Els investigadors Jordi Bosch i Josep Peñuelas al ‘MeteoMauri’, de Catalunya Ràdio

28 de juliol 2016

Recentment, dos dels investigadors del CREAF, en Jordi Bosch i en Josep Peñuelas, han passat per l’espai de ràdio del conegut meteoròleg Francesc Mauri. Els pol·linitzadors i l’enverdiment de la Terra són els temes que es van tractar en cada un dels programes.

MeteoMauriBoschPeñuelas

El dijous 14 de juliol, Jordi Bosch va parlar sobre les amenaces a les que s’enfronten gran part dels pol·linitzadors de la Terra, i que recull l’informe de la IPBES, en el qual hi ha participat l’investigador del CREAF. Una gran part de la diversitat de pol·linitzadors mundials està amenaçat a nivell local, i, si acabessin desapareixent, les conseqüències per a la biodiversitat, l’ecologia, i el benestar humà serien molt negatives.

Especialment l’agricultura se’n veuria afectada, ja que prop del 75% de les espècies cultivades depenen dels pol·linitzadors, essent les fruites les que més perillarien. Les causes d’aquesta davallada dels pol·linitzadors són sobretot el canvi d’usos del sòl i la intensificació agrícola, segons Jordi Bosch.

La setmana següent, el dijous 21 de juliol, va ser Josep Peñuelas qui va participar al ‘MeteoMauri’ per comentar el fenòmen de reverdiment de la Terra que ha investigat en un estudi. La fertilització del planeta sobretot amb diòxid de carboni i nitrogen per part dels humans, juntament amb altres aspectes com l’abandonament dels conreus, ha permès que la superfície verda de la Terra hagi augmentat les darreres tres dècades.

Això ha ajudat que molta part d’aquest CO2 emès a l’atmosfera quedi retingut en forma de biomassa vegetal. Però aquesta capacitat d’embornal sembla que està arribant al seu  límit.

, , , , , , , , , , , , ,

Fascinat per la singularitat de la nostra Terra, he estat recentment viatger per necessitat, i abans aprenent de professor de Ciències d’institut per vocació. I encara abans, quatre anys de Biologia Ambiental (2010-14) i quatre més de Periodisme (2006-10), sempre a la UAB, que m’han servit per ser tècnic en comunicació al CREAF des del 2 de desembre de 2015.
Articles relacionats
,
Els estudis d’aus innovadores del ‘Sol Lab’ s’expliquen a The New York Times
5 de maig 2020Verónica Couto Antelo
El CREAF posa el seu granet de sorra per combatre el coronavirus
30 de març 2020Verónica Couto Antelo
En Josep Peñuelas escriu sobre la seva trajectòria científica a La Vanguardia
19 de febrer 2020Verónica Couto Antelo
,
Annelies Broekman parla sobre la relació entre el temporal Gloria i el canvi climàtic al ‘Tot es mou’ de TV3
28 de gener 2020Verónica Couto Antelo
En Josep Peñuelas respon dubtes de nens i nenes sobre el canvi climàtic a l’InfoK
16 de gener 2020Pau Guzmán

Follow CREAF on: