Search

En Jordi Vayerda i els mapes d’alta resolució amb làser són protagonistes del ‘Innovadores’

Els mapes estan fets a partir de tecnologia LiDAR, un làser emès des d'una avioneta.
Els mapes estan fets a partir de tecnologia LiDAR, un làser emès des d'una avioneta.

La secció ‘Innovadores’ del diari El Mundo dedica un extens article a la publicació dels mapes d’alta resolució dels boscos catalans. Aquesta cartografia s’ha fet a partir de la tecnologia làser LiDAR i hi ha participat el CREAF, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

L’investigador del CREAF Jordi Vayreda ha participat en l’elaboració dels vuit mapes i ha explicat a l’article del diari que aquest “és un projecte necessari per a augmentar els models de protecció d’incendis que millorin la predicció de la seva propagació”. Aquests mapes tenen una resolució 2.500 major que la dels inventaris forestals dels que es disposava fins ara, i es poden descarregar de forma totalment gratuïta. La novetat que suposa això gràcies a la tecnologia làser LiDAR ha estat el motiu pel qual s’hi ha fixat el suplement dedicat a la innovació de El Mundo.

Lidia Montes. El territorio catalán cuenta ya con mapas en alta resolución de sus bosques. Se trata de los primeros que se elaboran de este tipo y sus artífices han sido el Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya -ICGC- y el Centre for Ecological Research and Forestry Applications -CREAF-. Los primeros han aportado su tecnología láser para la elaboración de mapas y los segundos su know how en materia forestal. El resultado son ocho mapas con una resolución 2.500 veces superior a la de los inventarios forestales tradicionales que es posible descargar de forma gratuita en formato GeoTiff desde la web del ICGC…

[Continuar llegint més a la web de ‘Innovadores’]

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia