En Jordi Vayreda explica a ‘El món a RAC1′ la situació de la processionària

25 d'abril 2017

L’investigador ha destacat al programa radiofònic dirigit per Jordi Basté l’excepcionalitat que suposa per segon any consecutiu una quantitat i distribució tan gran pel territori d’aquesta eruga. A més, ha explicat en què consisteix i com participar en la campanya #AlertaForestal.

Jordi Vayreda, investigador del CREAF i cap juntament amb Lluís Brotons del projecte ‘Boscos sans per una societat saludable’, ha estat entrevistat aquest matí al programa ‘El món a RAC1′. Durant la seva intervenció, Vayreda ha explicat que per segon any consecutiu, la processionària ha afectat zones molt extenses de Catalunya, inclús llocs que ja havien estat fortament afectats l’any passat. Aquest fet és excepcional i converteix aquesta larva de papallona en un problema sobretot per a les persones i animals de companyia. Tanmateix, ha volgut deixar clar que no és una amenaça greu perquè en general no ocasiona a les persones més molèsties que irritacions a la pell, les mucoses i els ulls.

Les zones més afectades, segons Vayreda, són aquelles on hi ha pi roig i pinassa, arbres propis de zones centrals de Catalunya i Pirineu i Prepirineu. Ha destacat, també, que és improbable que s’apliquin mesures de control o reducció de la plaga, per l’alt cost que suposaria i pel poc benefici que se’n podria treure.

Finalment, l’investigador del CREAF ha explicat en què consisteix la campanya de ciència ciutadana iniciada recentment per recollir dades sobre l’afectació dels boscos catalans per processionària. La iniciativa, duta a terme conjuntament amb la ‘Obra Social La Caixa’, busca rebre fotografies a través de les xarxes socials (@AlertaForestal) o per correu electrònic (alertaforestal@creaf.uab.cat) de paisatges afectats per aquest insecte. D’aquesta manera, i si les fotografies estan geolocalitzades o s’indica el lloc exacte on s’han fet, posteriorment es podrà elaborar un mapa d’afectació dels boscos.

Podeu escoltar la intervenció d’en Jordi a partir del minut 51:47 del primer àudio (segueix després amb el segon).

, , , , , , , , , , , , , ,

Albert Naya i Díaz
Fascinat per la singularitat de la nostra Terra, he estat recentment viatger per necessitat, i abans aprenent de professor de Ciències d’institut per vocació. I encara abans, quatre anys de Biologia Ambiental (2010-14) i quatre més de Periodisme (2006-10), sempre a la UAB, que m’han servit per ser tècnic en comunicació al CREAF des del 2 de desembre de 2015.
Articles relacionats
Estratègies contra el canvi climàtic de la mà del PHLOEMAP
16 de juliol 2018Albert Naya i Díaz
,
Com s’ha d’adaptar Catalunya i la Garrotxa a les invasions biològiques?
3 de maig 2018Albert Naya i Díaz
,
El Telenotícies Migdia parla sobre Alerta Forestal i l’afectació per processionària
23 d'abril 2018Verónica Couto Antelo
Les òsmies al ‘Telenotícies Comarques’ de TV3
3 d'abril 2018Albert Naya i Díaz
, ,
Els boscos a Aragón Radio amb en Joan Pino i la Teresa Rosas
22 de març 2018Albert Naya i Díaz

Follow CREAF on: