Search

#focempordà – «S’haurien de prendre mesures per no respirar els gasos de l’incendi»

Les partícules de l'incendi de l'Empordà es podien veure ahir des de la UAB
Les partícules de l'incendi de l'Empordà es podien veure ahir des de la UAB

Entrevista a la investigadora Anna Ávila del CREAF a càrrec de Carles Torramadé i publicada al Diari de Girona.  L’incendi del diumenge de l’Alt Empordà va originar una gran fumera que, transportada per la tramuntana, va circular per la Costa Brava i va arribar, ja més diluïda, fins a Barcelona i l’illa deMenorca. 

Les partícules de l'incendi de l'Empordà es podien veure ahir des de la UAB
Les partícules de l’incendi de l’Empordà van arribar ahir al cel de la UAB

Anna Àvila és investigadora del CREAF i exposa què hi havia en aquesta fumera –ploma– i la necessitat de protegir-se’n. Aquests fums transporten, entre d’altres, CO, O3, òxids de nitrogen, hidrocarburs aromàtics policíclics i components orgànics, tots ells perjudicals per les vies respiratòries.

D’on provenen aquests elements negatius per la salut

Resulten del material químic de les plantes que amb les altes temperatures del foc reaccionen. Per exemple, els hidrocarburs aromàtics policíclics són conseqüència dels components de les plantes sumades a les altes temperatures.

Els efectes dels gasos poden ser molt importants, també per a persones que no tenen cap problema respiratori.

Llavors, a més d’aquests elements, també se generen les cendres. Com en una xemeneia que surt el fum i va tot junt, en els incendis es forma una ploma de fum a l’atmosfera amb aquests components i que venen del bosc que es crema. A la zona més propera al foc i hi ha més material particular, que serien les cendres, a més dels gasos. A mesura que s’allunya, la ploma és més fina, amb elements gasossos.
Quines conseqüències poden tenir aquests gasos sobre les persones ?

Els efectes poden ser molt importants en les vies respiratòries, també en persones que no tenen cap problema respiratori. Hi ha molts compostos irritants, com els aldehids, que són molt irritants de les mocoses. També afecta les vies respiratòries l’ozó (O3) o els hidrocarburs aromàtics policíclics són, depenent de les dosis, cancerígens, i podrien provocar problemes als bombers, si no anessin protegits ja que hi estan molt exposats.

S’ha d’estar alerta davant d’aquesta ploma?

S’haurien de prendre mesures de com ha evolucionat la concentració d’aquests gasos. En tot cas, en zones properes s’haurien de prendre mesures per no respirar-los, com la de portar mascaretes. També s’hauria de vigilar de no promocionar activitats a l’aire lliure.
Avui (per ahir), en llocs que diumenge hi havia ploma, ja no n’hi havia. S’ha de seguir en estat d’alerta per aquests gasos

Si no hi ha cap ploma, és probable que l’aire s’ho hagi endut. La ploma és una estructura més o menys uniforme que després es dilueix. Hi té molt a veure el vent. Els danys són proporcionals a la concentració de gasos.

Pideu consultar l’entrevista en paper al següent enllaç del Diari de Girona

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Font del Sot, Dosrius. Autoria: Galdric Mosoll, CREAF.
Notícies
Angela Justamante

Les fonts del Mediterrani s’assequen i moltes deixen de rajar aigua a Catalunya

Un estudi publicat a Global Change Biology, que ha liderat el CREAF, alerta que les fonts del Mediterrani estan en risc de desaparèixer a causa de l’augment de temperatura i l’abandó. Això, afegit a la contaminació de l’aigua, suposa una amenaça per a la biodiversitat que hi alberguen, que inclou espècies úniques.

Espècie Pinus Uncinata, una de les espècies d'arbres que inclou l'estudi. Lloc: Pedraforca, Catalunya. Autoria: Laia andreu-Hayles.
Notícies
Angela Justamante

L’aire a Europa és el més sec dels últims 400 anys

Una recerca publicada a Nature Geoscience, en la qual ha participat la Universitat de Barcelona i el CREAF, demostra que des de principis del segle XXI, l’aire de gran part d’Europa s’ha tornat més sec que en qualsevol període anterior, i que aquesta tendència continua. Les regions més afectades es troben a la regió occidental.

Passeig de pujades, al costat del parc de la Ciutadella (Barcelona). Foto: Corina Basnou.
Notícies
Anna Ramon

Ens hem acostumat a respirar contaminació?

El CREAF llança una campanya a través d’una app per conèixer com percep la contaminació de l’aire i el verd urbà la gent que fa vida dins de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia