,

Joan Pino analitza les principals espècies invasores de Collserola a la Betevé

2 de maig 2017

El programa Deuwatts del canal barceloní dedica un capítol al futur de Collserola i compta amb la participació del sotsdirector del CREAF i professor de la UAB, Joan Pino.

Joan Pino al Pantà de Vallvidrera (Collserola) durant la seva aparició al programa.

Joan Pino al Pantà de Vallvidrera (Collserola) durant la seva aparició al programa.

El parc natural de Collserola està sotmès a grans pressions per la seva ubicació, molt pròxima a la ciutat de Barcelona, i l’especulació immobiliària. Actualment s’està elaborant un nou Pla de protecció, però serà suficient? Aquesta qüestió enceta l’episodi El futur de Collserola del programa DeuWatts el passat 11 d’abril.

Al llarg de la seva intervenció, Joan Pino destaca la presència de la gambúsia (Gambusia affinis), el peix sol (Lepomis gibbosus) i el cranc de riu americà (Procambarus clarkii) al medi aquàtic del parc, espècies invasores que tenen un impacte important sobre la població d’amfibis. També parla de l’ailant (Ailanthus altissima), un arbre introduït intencionadament per ornamentació, que ara requereix d’un costós pla de control i eradicació; així com de les tortugues exòtiques que poblen la major part de les masses d’aigua de Collserola.

Per què s’adapten tan bé? Perquè tota l’àrea metropolitana de Barcelona compta amb un bon clima, una gran densitat de població ─les persones transporten els animals i plantes a noves localitzacions─ i una important transformació del territori, que afavoreix que les espècies invasores apareguin en les zones alterades on no hi ha tanta competència d’espècies natives.

El CREAF participa en la base de dades de les espècies exòtiques de Catalunya, l’EXOCAT. Un projecte que anualment presenta quines noves introduccions de plantes i animals hi ha a Catalunya i si podrien ser una amenaça. L’informe del 2016 destacava que el 10% de les espècies exòtiques catalogades al territori català són invasores.

Podeu veure l’episodi al següent enllaç o al vídeo que hi ha a continuació:

, , , , , , , , , ,

Verónica Couto Antelo
Tècnica de Comunicació del CREAF des de març del 2016. Graduada en Biologia (UB, 2015) i Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental (BSM-UPF, 2016).
Articles relacionats
,
Com s’ha d’adaptar Catalunya i la Garrotxa a les invasions biològiques?
3 de maig 2018Albert Naya i Díaz
,
El Telenotícies Migdia parla sobre Alerta Forestal i l’afectació per processionària
23 d'abril 2018Verónica Couto Antelo
Les òsmies al ‘Telenotícies Comarques’ de TV3
3 d'abril 2018Albert Naya i Díaz
, ,
Els boscos a Aragón Radio amb en Joan Pino i la Teresa Rosas
22 de març 2018Albert Naya i Díaz
L’Olga Margalef, entre les 15 científiques comunicadores seleccionades per ‘El Periódico’
12 de març 2018CREAF

Follow CREAF on: