,

Joan Pino analitza les principals espècies invasores de Collserola a la Betevé

2 de maig 2017

El programa Deuwatts del canal barceloní dedica un capítol al futur de Collserola i compta amb la participació del sotsdirector del CREAF i professor de la UAB, Joan Pino.

Joan Pino al Pantà de Vallvidrera (Collserola) durant la seva aparició al programa.

Joan Pino al Pantà de Vallvidrera (Collserola) durant la seva aparició al programa.

El parc natural de Collserola està sotmès a grans pressions per la seva ubicació, molt pròxima a la ciutat de Barcelona, i l’especulació immobiliària. Actualment s’està elaborant un nou Pla de protecció, però serà suficient? Aquesta qüestió enceta l’episodi El futur de Collserola del programa DeuWatts el passat 11 d’abril.

Al llarg de la seva intervenció, Joan Pino destaca la presència de la gambúsia (Gambusia affinis), el peix sol (Lepomis gibbosus) i el cranc de riu americà (Procambarus clarkii) al medi aquàtic del parc, espècies invasores que tenen un impacte important sobre la població d’amfibis. També parla de l’ailant (Ailanthus altissima), un arbre introduït intencionadament per ornamentació, que ara requereix d’un costós pla de control i eradicació; així com de les tortugues exòtiques que poblen la major part de les masses d’aigua de Collserola.

Per què s’adapten tan bé? Perquè tota l’àrea metropolitana de Barcelona compta amb un bon clima, una gran densitat de població ─les persones transporten els animals i plantes a noves localitzacions─ i una important transformació del territori, que afavoreix que les espècies invasores apareguin en les zones alterades on no hi ha tanta competència d’espècies natives.

El CREAF participa en la base de dades de les espècies exòtiques de Catalunya, l’EXOCAT. Un projecte que anualment presenta quines noves introduccions de plantes i animals hi ha a Catalunya i si podrien ser una amenaça. L’informe del 2016 destacava que el 10% de les espècies exòtiques catalogades al territori català són invasores.

Podeu veure l’episodi al següent enllaç o al vídeo que hi ha a continuació:

, , , , , , , , , ,

Tècnica de Comunicació del CREAF des del 2016. Apassionada del món natural i la seva divulgació. Biòloga (UB), màster en comunicació científica (BSM-UPF) i estudiant Humanitats (UOC).
Articles relacionats
L’estat de la natura, en el punt de mira de la revista Descobrir
17 de març 2021J.Luis Ordóñez
,
L’Andrea Duane, protagonista de la secció ‘Mujeres que salvan la tierra’ de La Vanguardia
6 d'agost 2020Verónica Couto Antelo
,
Els estudis d’aus innovadores del ‘Sol Lab’ s’expliquen a The New York Times
5 de maig 2020Verónica Couto Antelo
El CREAF posa el seu granet de sorra per combatre el coronavirus
30 de març 2020Verónica Couto Antelo
En Josep Peñuelas escriu sobre la seva trajectòria científica a La Vanguardia
19 de febrer 2020Verónica Couto Antelo

Follow CREAF on: