,

Joan Pino analitza les principals espècies invasores de Collserola a la Betevé

2 de maig 2017

El programa Deuwatts del canal barceloní dedica un capítol al futur de Collserola i compta amb la participació del sotsdirector del CREAF i professor de la UAB, Joan Pino.

Joan Pino al Pantà de Vallvidrera (Collserola) durant la seva aparició al programa.

Joan Pino al Pantà de Vallvidrera (Collserola) durant la seva aparició al programa.

El parc natural de Collserola està sotmès a grans pressions per la seva ubicació, molt pròxima a la ciutat de Barcelona, i l’especulació immobiliària. Actualment s’està elaborant un nou Pla de protecció, però serà suficient? Aquesta qüestió enceta l’episodi El futur de Collserola del programa DeuWatts el passat 11 d’abril.

Al llarg de la seva intervenció, Joan Pino destaca la presència de la gambúsia (Gambusia affinis), el peix sol (Lepomis gibbosus) i el cranc de riu americà (Procambarus clarkii) al medi aquàtic del parc, espècies invasores que tenen un impacte important sobre la població d’amfibis. També parla de l’ailant (Ailanthus altissima), un arbre introduït intencionadament per ornamentació, que ara requereix d’un costós pla de control i eradicació; així com de les tortugues exòtiques que poblen la major part de les masses d’aigua de Collserola.

Per què s’adapten tan bé? Perquè tota l’àrea metropolitana de Barcelona compta amb un bon clima, una gran densitat de població ─les persones transporten els animals i plantes a noves localitzacions─ i una important transformació del territori, que afavoreix que les espècies invasores apareguin en les zones alterades on no hi ha tanta competència d’espècies natives.

El CREAF participa en la base de dades de les espècies exòtiques de Catalunya, l’EXOCAT. Un projecte que anualment presenta quines noves introduccions de plantes i animals hi ha a Catalunya i si podrien ser una amenaça. L’informe del 2016 destacava que el 10% de les espècies exòtiques catalogades al territori català són invasores.

Podeu veure l’episodi al següent enllaç o al vídeo que hi ha a continuació:

, , , , , , , , , ,

Verónica Couto Antelo
Tècnica de Comunicació del CREAF des de març del 2016. Graduada en Biologia (UB, 2015) i Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental (BSM-UPF, 2016).
Articles relacionats
L’Olga Margalef, entre les 15 científiques comunicadores seleccionades per ‘El Periódico’
12 de març 2018CREAF
,
Les investigadores Mireia Banqué i Andrea Duane participen en un reportatge sobre arbres a l’ARA
8 de febrer 2018Albert Naya i Díaz
Josep Peñuelas i la dispersió massiva de microbis per tot el món a ‘La mecánica del caracol’
8 de gener 2018Pau Guzmán
,
Daniel Sol parla de com la urbanització fa davallar les poblacions d’ocells a ‘Muy Interesante’
30 de novembre 2017Pau Guzmán
En Josep Peñuelas explica el moviment en massa dels bacteris, a ‘La Contra’
31 d'octubre 2017Albert Naya i Díaz

Follow CREAF on: