Search

Josep Peñuelas i la dispersió massiva de microbis per tot el món a ‘La mecánica del caracol’

Bacteris de l'espècie Staphylococcus aureus habituals en la pell de persones. Autors: Janice Haney Carr, Matthew J. Arduino, DRPH i USCDCP (CC0)
Bacteris de l'espècie Staphylococcus aureus habituals en la pell de persones. Autors: Janice Haney Carr, Matthew J. Arduino, DRPH i USCDCP (CC0)

L’investigador del CSIC al CREAF parla en aquest programa de ràdio basc de divulgació científica sobre com els humans estem movent en massa els bacteris de tot el món i dels riscos que això suposa. També explica que l’augment de temperatura amenaça la producció agrícola mundial.

L’investigador del CSIC al CREAF Josep Peñuelas va explicar al programa de ràdio sobre divulgació científica La mecánica del caracol de Radio Euskadi, com la dispersió de microbis que duem a terme els humans amb el desplaçament de persones i mercaderies està alterant el funcionament global dels ecosistemes. En la seva intervenció de 20 minuts, arran d’un article publicat recentment a Science, Peñuelas adverteix de la necessitat d’estudiar els canvis que l’activitat humana està provocant en el món microbià. Alerta, a més, de la proliferació de gens de resistència entre els bacteris, el que pot provocar un greu problema de salut pública.

Eva Caballero, conductora del programa, també li pregunta a Peñuelas sobre un altre estudi del qual ell també és autor. Aquest detalla com l’augment de la temperatura global del planeta afectarà a la producció de cultius essencials per a l’alimentació humana, com ara el d’arròs, blat, blat de moro i soja.

Podeu escoltar l’entrevista completa al podcast del programa a partir del minut 21.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia