Josep Peñuelas i la dispersió massiva de microbis per tot el món a ‘La mecánica del caracol’

8 de gener 2018

L’investigador del CSIC al CREAF parla en aquest programa de ràdio basc de divulgació científica sobre com els humans estem movent en massa els bacteris de tot el món i dels riscos que això suposa. També explica que l’augment de temperatura amenaça la producció agrícola mundial.

Bacterias de la especie Staphylococcus aureus habituales en la piel de personas. Autores: Janice Haney Carr, Matthew J. Arduino, DRPH y USCDCP (CC0)

Bacteris de l’espècie Staphylococcus aureus habituals en la pell de persones. Autors: Janice Haney Carr, Matthew J. Arduino, DRPH i USCDCP (CC0)

L’investigador del CSIC al CREAF Josep Peñuelas va explicar al programa de ràdio sobre divulgació científica La mecánica del caracol de Radio Euskadi, com la dispersió de microbis que duem a terme els humans amb el desplaçament de persones i mercaderies està alterant el funcionament global dels ecosistemes. En la seva intervenció de 20 minuts, arran d’un article publicat recentment a Science, Peñuelas adverteix de la necessitat d’estudiar els canvis que l’activitat humana està provocant en el món microbià. Alerta, a més, de la proliferació de gens de resistència entre els bacteris, el que pot provocar un greu problema de salut pública.

Eva Caballero, conductora del programa, també li pregunta a Peñuelas sobre un altre estudi del qual ell també és autor. Aquest detalla com l’augment de la temperatura global del planeta afectarà a la producció de cultius essencials per a l’alimentació humana, com ara el d’arròs, blat, blat de moro i soja.

Podeu escoltar l’entrevista completa al podcast del programa a partir del minut 21.

, , , , , , ,

Pau Guzmán
Tècnic de Comunicació del CREAF. | Fascinat pel funcionament de la Natura i de l’Univers i per com els ésser humans som capaços de comprendre'l (en algunes coses), m’entusiasma transmetre aquests coneixements a les persones, especialment a través d’audiovisuals. | Sóc Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental (UPF-BSM, 2017), Graduat en Biologia Ambiental amb menció en Biologia Vegetal (UAB, 2016) i Tècnic Superior en Gestió i Organització de Recursos Naturals i Paisatgístics (Institut Rubió i Tudurí, 2011).
Articles relacionats
L’Olga Margalef, entre les 15 científiques comunicadores seleccionades per ‘El Periódico’
12 de març 2018CREAF
,
Les investigadores Mireia Banqué i Andrea Duane participen en un reportatge sobre arbres a l’ARA
8 de febrer 2018Albert Naya i Díaz
,
Daniel Sol parla de com la urbanització fa davallar les poblacions d’ocells a ‘Muy Interesante’
30 de novembre 2017Pau Guzmán
En Josep Peñuelas explica el moviment en massa dels bacteris, a ‘La Contra’
31 d'octubre 2017Albert Naya i Díaz
, , ,
“Encara costa que s’insereixi l’educació ambiental a les escoles” Jaume Terradas a la Betevé.
21 de setembre 2017Verónica Couto Antelo

Follow CREAF on: