Josep Peñuelas i la dispersió massiva de microbis per tot el món a ‘La mecánica del caracol’

8 de gener 2018

L’investigador del CSIC al CREAF parla en aquest programa de ràdio basc de divulgació científica sobre com els humans estem movent en massa els bacteris de tot el món i dels riscos que això suposa. També explica que l’augment de temperatura amenaça la producció agrícola mundial.

Bacterias de la especie Staphylococcus aureus habituales en la piel de personas. Autores: Janice Haney Carr, Matthew J. Arduino, DRPH y USCDCP (CC0)

Bacteris de l’espècie Staphylococcus aureus habituals en la pell de persones. Autors: Janice Haney Carr, Matthew J. Arduino, DRPH i USCDCP (CC0)

L’investigador del CSIC al CREAF Josep Peñuelas va explicar al programa de ràdio sobre divulgació científica La mecánica del caracol de Radio Euskadi, com la dispersió de microbis que duem a terme els humans amb el desplaçament de persones i mercaderies està alterant el funcionament global dels ecosistemes. En la seva intervenció de 20 minuts, arran d’un article publicat recentment a Science, Peñuelas adverteix de la necessitat d’estudiar els canvis que l’activitat humana està provocant en el món microbià. Alerta, a més, de la proliferació de gens de resistència entre els bacteris, el que pot provocar un greu problema de salut pública.

Eva Caballero, conductora del programa, també li pregunta a Peñuelas sobre un altre estudi del qual ell també és autor. Aquest detalla com l’augment de la temperatura global del planeta afectarà a la producció de cultius essencials per a l’alimentació humana, com ara el d’arròs, blat, blat de moro i soja.

Podeu escoltar l’entrevista completa al podcast del programa a partir del minut 21.

, , , , , , ,

Pau Guzmán
Tècnic de Comunicació del CREAF. Biòleg ambiental i gestor de recursos naturals i paisatgístics especialitzat en comunicació científica i ambiental.
Articles relacionats
En Josep Peñuelas escriu sobre la seva trajectòria científica a La Vanguardia
19 de febrer 2020Verónica Couto Antelo
,
Annelies Broekman parla sobre la relació entre el temporal Gloria i el canvi climàtic al ‘Tot es mou’ de TV3
28 de gener 2020Verónica Couto Antelo
En Josep Peñuelas respon dubtes de nens i nenes sobre el canvi climàtic a l’InfoK
16 de gener 2020Pau Guzmán
,
“La conca mediterrània s’escalfa un 20% més ràpid que la resta del planeta” adverteix l’Alejandra Morán a la COP25
10 de gener 2020Verónica Couto Antelo
,
“Alguns conreus que estaven en llocs adequats, deixaran d’estar-ho amb el canvi climàtic” segons Francisco Lloret a TVE
19 de desembre 2019Verónica Couto Antelo

Follow CREAF on: