,

L’agència SINC parla de la reducció del cabal de les conques catalanes a finals de segle

16 de març 2016

L’agència de notícies científiques SINC publica avui un article sobre un estudi realitzat pel CREAF sobre la disminució del cabal dels rius catalans a finals de segle XXI, conseqüencia del canvi climàtic. Les prediccions no són gaire optimistes, i es preveu una reducció mitjana del 34% per a les tres conques estudiades: la del Fluvià, la Tordera i el Siurana.

Portada de la notícia de l'Agència SINC

Portada de la notícia de l’Agència SINC

La investigació, que és el Treball Final de Màster de la Diana Pascual, tècnica del CREAF, ha estat publicat a la revista Hydrological Sciences Journal i ha comptat amb la participació de l’Eduard Pla, en Javier Retana i en Jaume Terradas (tècnic, director i investigador del CREAF, respectivament).

De les tres conques estudiades, les del Fluvià i la Tordera seran les que es veuran més afectades pel canvi climàtic, ja que són les més humides. L’estudi “permetrà entendre, localitzar i quantificar els efectes del canvi climàtic en els recursos hídrics, informació clau per al disseny de mesures d’adaptació”, explica la Diana.

El año 2015 batió todos los records de calor: la temperatura media global superó en un 1 ºC las registradas en la era preindustrial, según la Organización Meteorológica Mundial. Pero la tendencia seguirá durante las próximas décadas, de hecho 15 de los 16 años más cálidos ya se han registro en el siglo XXI. Según los expertos, si sigue la tendencia para 2100 se alcanzará un aumento de temperaturas de entre 2,7 y 3,5 ºC.

[Continuar llegint l'article al lloc web de l'agència SINC]

 

ARTICLE

Pascual, D., Pla, E., Lopez-Bustins, J.A., Retana, J., Terradas, J. Impacts of climate change on water resources in the Mediterranean Basin: a case study in Catalonia, Spain. (2015) Hydrological Sciences Journal 60(12): 2132-2147 DOI: 10.1080/02626667.2014.947290

, , , , , , , , , ,

Albert Naya i Díaz
Fascinat per la singularitat de la nostra Terra, he estat recentment viatger per necessitat, i abans aprenent de professor de Ciències d’institut per vocació. I encara abans, quatre anys de Biologia Ambiental (2010-14) i quatre més de Periodisme (2006-10), sempre a la UAB, que m’han servit per ser tècnic en comunicació al CREAF des del 2 de desembre de 2015.
Articles relacionats
,
Mariona Ferrandiz explica a`Catalunya Ràdio´ l’estudi sobre els ratolins i la personalitat
31 de maig 2019Ángela Justamante
Judit Lecina explica a RNE quins boscos de la Península són prioritaris per conservar
5 d'octubre 2018Albert Naya i Díaz
Joan Pino explica a TVE el problema de la vespa asiàtica
2 d'octubre 2018Albert Naya i Díaz
L’Olga Margalef és entrevistada sobre els problemes de la contaminació atmosfèrica
27 d'agost 2018Albert Naya i Díaz
,
El BigVang parla dels incendis de 6a generació
22 d'agost 2018Albert Naya i Díaz

Follow CREAF on: