Més fusta!

2 d'abril 2014

El programa de medi ambient de TVE2 “El escarabajo verde”, emet el documental Més fusta! dedicat als avantatges de la llenya com a combustible. El CREAF hi col·labora com a entitat experta en temes de ecologia forestal.

Momento de la entrevista a Jordi Vayreda

Momento de la entrevista a Jordi Vayreda

Tota la vida la fusta ha servit per escalfar les cases. La tecnologia moderna va aportar nous combustibles que van arraconar a la llenya , però aquesta torna amb força amb el nou nom de biomassa. Les calderes d’estelles o pellets tenen una eficiència elevada i comencen a popularitzar-se. Però la biomassa també contamina .

 

El programa de medi ambient de TVE2 ” L’escarabat verd “, emet el documental Més fusta! dedicat als avantatges de la llenya com a combustible . És més barata , eficient i menys contaminant que el gasoil , usat majoritàriament. La biomassa és també una solució per netejar els boscos cada vegada més abandonats i amb alt risc d’incendis. Es ven en forma d’estelles o pellets, uns diminuts cilindres de fusta premsada amb alt poder calorífic . La seva crema en calderes produeix aigua calenta que circula pels radiadors que emeten calor.

Més fusta! , Explica com l'extracció de biomassa facilita la neteja de la muntanya i la seva transformació en estelles o pellets facilita el seu ús com a combustible.

Els especialistes en contaminació ambiental alerten que la massificació de la biomassa té el risc de pol·luir zones urbanes, alguna cosa ja estudiat a Centreeuropa . Per impedir reclamen una directiva europea que controli les emissions que provoca .

Com a mostra, el ” Escarabajo verde ” visita un càmping a la Vall del Lozoya , una casa rural a Solsona, una comunitat de veïns a Móstoles i el municipi pirinenc de Bellver de Cerdanya que utilitzen biomassa per a calefacció i aigua calenta.

 

, , , ,

El CREAF és un centre de recerca que genera coneixements i solucions innovadores en ecologia terrestre per ajudar a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, a crear plans d'adaptació i a augmentar la capacitat de resiliència dels ecosistemes naturals.
Articles relacionats
L’estat de la natura, en el punt de mira de la revista Descobrir
17 de març 2021J.Luis Ordóñez
,
L’Andrea Duane, protagonista de la secció ‘Mujeres que salvan la tierra’ de La Vanguardia
6 d'agost 2020Verónica Couto Antelo
,
Els estudis d’aus innovadores del ‘Sol Lab’ s’expliquen a The New York Times
5 de maig 2020Verónica Couto Antelo
El CREAF posa el seu granet de sorra per combatre el coronavirus
30 de març 2020Verónica Couto Antelo
En Josep Peñuelas escriu sobre la seva trajectòria científica a La Vanguardia
19 de febrer 2020Verónica Couto Antelo

Follow CREAF on: