Search

Nous incendis i canvi climàtic al ‘Big Vang’

La gravetat de l’incendi de Portugal, el pitjor de la seva història, i el de Doñana són la cara visible d’un canvi climàtic que està fent més vulnerables els boscos al foc.

El canal de ciència ‘Big Vang‘ de La Vanguardia va publicar el passat 24 de juny un reportatge de Cristina Sáez sobre el nou caire que agafen els incendis forestals per culpa del canvi climàtic. El reportatge, que podeu llegir aquí, compta amb l’assessorament del GRAF, la Fundació Pau Costa, i l’investigador Lluís Brotons (CSIC-CREAF-CTFC) i Andrea Duane (CREAF-CTFC).

En ell es recullen sobretot les dificultats actuals per predir el comportament d’aquests focs, de gran intensitat i virulència. Per superar-ho, es plantegen noves opcions com la de reajustar els models matemàtics per a la prevenció i extinció; la implantació de sensors per tot el territori que recullin l’estat en tot moment del bosc, i també als mateixos bombers per controlar el seu estat físic; i l’ús de drones, que permetin estudiar in situ i en directe la naturalesa i comportament de l’incendi.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Bosc singular a Catalunya Foto: Lluís Comas.
Notícies
Galdric Mossoll

Què és la resiliència forestal?

El canvi de paradigma climàtic, sumat a un cúmul de pertorbacions posa a prova la resiliència dels boscos d’arreu del món. La capacitat de les espècies per adaptar-se a aquestes condicions definirà els boscos del futur. Però, són prou resilients els boscos mediterranis?   

Font del Sot, Dosrius. Autoria: Galdric Mosoll, CREAF.
Notícies
Angela Justamante

Les fonts del Mediterrani s’assequen i moltes deixen de rajar aigua a Catalunya

Un estudi publicat a Global Change Biology, que ha liderat el CREAF, alerta que les fonts del Mediterrani estan en risc de desaparèixer a causa de l’augment de temperatura i l’abandó. Això, afegit a la contaminació de l’aigua, suposa una amenaça per a la biodiversitat que hi alberguen, que inclou espècies úniques.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia