Search

25 anys d’història del CREAF

Logotip dels 25 anys del CREAF
Logotip dels 25 anys del CREAF

Aquest any 2013 el CREAF celebra el seu vint-i-cinquè aniversari. Durant aquest quart de segle, el centre ha crescut i evolucionat pas a pas fins a convertir-se en el que és ara: un centre de recerca de referència en ecologia terrestre que aporta coneixement científic d’avantguarda als reptes mediambientals més grans i complexos  que afronta la societat del S.XXI.

Logotip dels 25 anys del CREAF
Logotip dels 25 anys del CREAF

Des dels inicis del centre, el creixement a nivell científic ha anat acompanyat a cada moment d’un recolzament institucional cabdal. Avui en dia, el CREAF depèn orgànicament del Departament de Territori i Sostenibilitat. Així mateix, per part de la mateixa Generalitat rebem el suport del Departament d’Economia i Coneixement, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural  (a través de la direcció de Medi Natural i Biodiversitat)  i del Departament d’Interior (representat per la direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis). D’altra banda,  organismes públics de gran renom científic com són l’IRTA, les Universitats Autònoma i de Barcelona, l’IEC  i des de fa cinc anys el CSIC, son membres del nostre Patronat i companys de viatge d’aquesta llarga història.

Celebrar una efemèride tant important en un context de crisi com l’actual és un repte difícil, les inversions en recerca han disminuït considerablement i no es veu, de moment, un horitzó gaire esperançador.

El CREAF és optimista i està treballant per adaptar-se a un context difícil, cercant noves estratègies de captació de fons a nivell europeu, trobant vies d’expansió a nivell nacional i internacional, especialment en relació al sector privat, i donant prioritat a la seva visibilitat.

Tot i això, el centre ha posat en marxa estratègies de captació de fons, internacionalització i foment de la seva visibilitat. Els resultats, de fet, ja es comencen a evidenciar.  A nivell de difusió el centre està àmpliament present als mitjans de comunicació nacionals, ha tingut una molt bona rebuda a les xarxes socials i els seus experts comencen a ser interlocutors i persones de referències per contrastar i aportar informació sobre temes ambientals que preocupen a la societat. D’altra banda, arrel del lideratge del projecte MONTES- CONSOLIDER s’han pogut consolidar connexions nacionals amb desenes d’institucions de recerca d’arreu del país. En la mateixa línea, el centre ha iniciat una estratègia de captació d’investigadors vinculats a altres centres per conformar una xarxa d’investigadors associats que ara mateix ja compta amb persones de sis entitats de recerca del país.

A nivell internacional, el 2011 es va donar el tret de sortida al primer projecte europeu liderat pel CREAF, el projecte GEOVIQUA. Des d’aleshores, el centre s’ha enfocat en desenvolupar una estratègia sòlida per augmentar la seva presència a nivell europeu i mediterrani. Sens dubte, la posada en marxa de la oficina de captació de fons europeus ha estat un fet clau per iniciar un nou camí. Entre d’altres, les accions d’internacionalització han permès entrar a formar part de plataformes de recerca europees estratègiques, millorar el nostre reconeixement científic a la conca mediterrània, proposar investigadors com a experts en temàtiques clau per la Comissió Europea i, sobretot, augmentar la nostra participació en programes europeus de R+D+i, mobilitat d’investigadors i excel·lència investigadora. Els propers anys el centre seguirà en aquesta línea prioritzant la millora de la visibilitat a nivell europeu, posicionant el seu lideratge científic al Mediterrani i alineant els seus interessos amb els de la UE.

El reconeixement creixent a nivell nacional i internacional ha anat acompanyat d’una recerca científica i d’uns resultats cada cop més excel·lents.

El Comitè Científic Internacional, format per personalitats líders en la recerca en ecologia terrestre, va destacar en la seva avaluació a finals del 2012 que els resultats de la recerca del CREAF estaven contribuint directament a construir un món millor i a salvar-lo de la pèrdua del capital ambiental del que tots depenem.  A més, van considerar que el centre comptava amb científics d’una expertesa excepcional  en estudis d’ecologia i a nivell de processos, així com amb una dotzena de perfils de recerca qualificats com a “top profiles” molt prestigiosos i reconeguts a tot el món.

Els experts internacionals van valorar igualment que la producció científica del CREAF en els darrers cinc anys ha inclòs descobriments de gran interès en els camps de la biodiversitat i el canvi global, i que s’ha produït una gran quantitat d’informació científica robusta i molt rellevant sobre ecologia terrestre i interaccions entre la terra i l’aire. Aquesta valoració ha culminat aquest 2012 amb un rècord de publicacions científiques en revistes indexades que puja fins a les 123 publicacions, tres quartes parts d’elles publicades en revistes d’impacte situades al primer quartil.

Així doncs, el CREAF ha viscut una transformació sense precedents, des de la seva creació l’any 1988 i sobretot durant els últims anys, que l’està duent a una altre esfera de qualitat i volum de ciència. Aquest és el camí a seguir i que ens ha de dur a ser un centre d’investigació pioner i reconegut internacionalment. Seguirem lluitant els propers anys perquè això esdevingui una realitat.

Bones vacances d’estiu,

Javier Retana, director del CREAF

1 d’Agost de 2013

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La presentació de l'Informe de Síntesi de l'IPCC ha afavorit la convocatòria de diverses rodes de premsa internacionals per aportar als periodistes la visió científica del document i valorar les conseqüències per als governs de tot el món. Foto: Jonathan Ford, Unsplash.
Notícies
Adriana Clivillé

Jofre Carnicer, portaveu d’una roda de premsa internacional per contextualitzar l’Informe de Síntesi de l’IPCC 2023 sobre canvi climàtic

Pocs dies abans que l’IPCC presentés l’Informe de Síntesi de la 6a avaluació del canvi climàtic, s’han convocat rodes de premsa d’abast internacional per aportar context i contestar preguntes dels periodistes sobre la sèrie d’informes científics i com afecten a l’acció dels governs de tot el món.

Com a centre d'Excel·lència Severo Ochoa, el CREAF és entitat amfitriona de les beques INPhINIT Incoming amb 'la Caixa', per cursar estudis de doctorat. Imatge: Fundació la Caixa.
Notícies
Adriana Clivillé

Nova convocatòria de 9 places de doctorat al CREAF: uneix-te al nostre equip mitjançant el programa de beques INPhINIT

Com a centre d’Excel·lència Severo Ochoa, el CREAF és entitat amfitriona de les beques INPhINIT Incoming amb ‘la Caixa’, i oferim fins a 9 projectes de recerca per fer estudis de doctorat, adreçats a científiques i científics en fase inicial de qualsevol nacionalitat. Apostem per donar suport al talent jove perquè formi part de la nostra investigació d’avantguarda, relacionada amb els reptes més crítics que encara la societat

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia