Search

BeWater i iNaturalist, al catàleg de Ciència Ciutadana de Barcelona

Catàleg de ciència ciutadana de Barcelona.
Catàleg de ciència ciutadana de Barcelona.

Dos projectes de ciència ciutadana en els quals participa el CREAF han estat escollits per format part del catàleg de Ciència Ciutadana, elaborat per Barcelona Laboratori (BCNLab). El catàleg recull un total de vint projectes que s’estan duent a terme. Barcelona és la única ciutat del món que impulsa aquesta disciplina des de l’ajuntament.

Catàleg de ciència ciutadana de Barcelona.
Catàleg de Ciència Ciutadana de Barcelona.

El passat mes d’abril es va celebrar a Barcelona el festival de ciència, tecnologia i innovació Novum, amb la ciència ciutadana com a protagonista. El dia 16 d’abril, coincidint amb el Citizen Science Day, es va fer públic al Disseny Hub de Barcelona el Catàleg de Ciència Ciutadana que recull tots els projectes fets a Barcelona i que estan en marxa.

El CREAF participa en dos projectes de ciència ciutadana que han estat escollits per formar part d’aquest catàleg. BeWater és un projecte que promou el diàleg i la col·laboració entre la ciència i la societat per a la gestió sostenible de l’aigua i l’adaptació als impactes del canvi global al Mediterrani. El projecte es basa en un procés d’aprenentatge mutu, amb tècniques participatives per estudiar estratègies adequades per gestionar les conques hidrogràfiques. Mitjançant la participació activa amb les comunitats locals convida la societat a debatre sobre els usos de l’aigua actuals i els seus problemes.

L’altre projecte és iNaturalist, una plataforma virtual que serveix per estudiar la biodiversitat d’arreu del món amb l’ajuda de milers de ciutadans que poden participar aportant les seves observacions d’espècies d’organismes mitjançant la pàgina web o l’aplicació per a mòbils. La plataforma permet crear inventaris de natura a temps real i aportar dades a portals d’informació internacionals.

La ciència ciutadana té com a objectiu que el ciutadà tingui un paper actiu perquè la recerca sigui possible. Recerca, innovació, creativitat, experimentació són conceptes de les ciutats laboratori, espais en què es reuneixen diverses disciplines i el coneixement és obert, transversal, compartit, participatiu i a l’abast del ciutadà.

A Barcelona la ciència ciutadana va consolidar-se l’any 2012, inicialment a les universitats, però més endavant van sorgir iniciatives com l’Oficina de Ciència Ciutadana de BCNLab, que se’n van fer càrrec. BCNLab és un espai que agrupa els projectes de ciència ciutadana de les universitats, museus i institucions i pretén ser un pont entre els investigadors i els ciutadans-científics.

Podeu consultar el catàleg des de l’ISSUU:

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia