Search

Ciutadans i científics proposen 33 accions per ajudar a la conca de la Tordera a fer front al canvi climàtic

Reunió entre investigadors, gestors, regants i altres ciutadans que viuen i treballen a la conca de la Tordera. Font: CREAF
Reunió entre investigadors, gestors, regants i altres ciutadans que viuen i treballen a la conca de la Tordera. Font: CREAF
  • El projecte europeu  BeWater coordinat pel CREAF vol ser capaç d’elaborar plans de gestió sostenible de l’aigua al mediterrani amb participació ciutadana.
  • Un grup de 17 persones (investigadors, gestors, regants i altres ciutadans que viuen i treballen a la conca de la Tordera), es van trobar ahir a Santa Maria de Palautordera per avaluar les millors opcions per gestionar l’aigua de la conca de forma sostenible i adaptada al canvi climàtic.
  • Segons els participants  la gestió adaptativa del bosc, la implantació d’un règim de cabals ambientals i la millora dels espais de participació serien opcions claus per assolir aquest objectiu.

La gestió de l’aigua ens afecta a tots, ciutadans, regants, turistes, hotelers, empresaris, ecòlegs o alcaldes. Per això, per preservar les conques del mediterrani i adaptar-les al canvi global, cal que tots aquest públics es posin d’acord i concretin els reptes i les solucions més beneficioses per totes les parts.

Aquest és un dels objectius del projecte BeWater, i ha estat la raó de ser de la segona trobada organitzada pels investigadors a Santa Maria de Palautordera. Ahir, 17 actors claus de la conca de la Tordera es van reunir amb investigadors del projecte internacional BeWater que coordina el CREAF i van avaluar 33 opcions que podien ajudar a aquesta conca a fer front al canvi climàtic.

Els participants van decidir que introduir solucions de depuració tova per el sanejament de les cases aïllades, protegir les zones de recarrega dels aqüífers o millorar la gestió de la informació disponible eren opcions viables i útils per millorar la gestió de l’aigua de la conca de la Tordera els propers anys.

Aquesta jornada es basava en els reptes de la conca que ja s’havien detectat durant la jornada de fa sis mesos a Hostalric i on van participar una vintena de ciutadans. “La informació que es va recollir al desembre a Hostalric es va creuar amb informació científica, i amb informació extreta d’entrevistes amb experts.

Gràcies a aquesta informació i al suport dels socis del projecte BeWater, es van elaborar 33 opcions de gestió de l’aigua per fer front als reptes detectats que es van presentar als habitants de la conca”, comenta Anabel Sànchez, coordinadora de BeWater en el CREAF. Algunes opcions proposades per BeWater anaven enfocades a recuperar els ecosistemes forestals i aquàtics de la conca o a recuperar els cabals dels rius i l’aigua dels aqüífers, altres tractaven de la de la mateixa gestió integral de l’aigua, de preservar-ne la qualitat i prevenir-ne la contaminació.

Durant la jornada, els participants van avaluar les 33 opcions proposades segons uns criteris que ells mateixos van escollir. Per exemple, els participants van considerar que eren més interessants les opcions que podien contribuir a millorar la qualitat de l’aigua o a fer-ne un ús més eficient.

Pòster del recull de les propostes. Font: CREAF
Pòster del recull de les propostes. Font: CREAF

Arrel d’aquest exercici, els participants van poder veure si els resultats reflectien les prioritats que ells havien proposat. De fet, algunes opcions, com l’aplicació de sistemes d’estalvi d’aigua als edificis, encara que semblava una mesura molt interessant quan es tracta de noves construccions, va resultar problemàtica a l’hora de realitzar-la en edificis existents. Per tant, aquesta opció era menys eficaç i interessant respecte a altres propostes.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia