Search

Conclou el VII Geo European Projects Workshop organitzat pel CREAF i la CE

Moment de l'acte inaugural del GEPW7.
Moment de l'acte inaugural del GEPW7.

Més de 175 experts en l’observació de la terra d’arreu del món s’han reunit al VII  Geo European Projects Workshop, organitzat per la Comissió Europea i el CREAF, i celebrat els dies 15 i 16 d’abril a la Casa de la Convalascència de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Moment de l'acte inaugural del GEPW7.
Moment de l’acte inaugural del GEPW7. Foto: Abel Pau.

La ciutat de Barcelona ha estat la seu del VII GEO European Projects Workshop organitzat per la Comissió Europea i CREAF el passat 15 i 16 d’abril a la seu que la Universitat Autònoma de Barcelona té a la Casa de la Convalescència.

La convenció anual ha comptat amb la participació de més de 175 experts nacionals i internacionals en l’observació de la terra, que han posat en comú projectes científics que contribueixen en millorar diversos aspectes del planeta, així com l’impacte que tenen sobre la societat: la salut ambiental, l’energia, la meteorologia, la gestió de l’aigua, el clima, els ecosistemes, l’agricultura, la biodiversitat i la predicció i reducció de les conseqüències dels desastres naturals.

L’esdeveniment va ser inaugurat el passat 15 d’abril per Andrea Tilche, Cap de la Unitat de Tecnologia del Medi Ambient de la Comissió Europea; Jordi Mas, responsable de la Secretaria de Relacions Internacionals, Universitat i Recerca del Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya; Fernando Belda, Director de producció i Infraestructures de l’Agència Estatal de Meteorologia; Xavier Pons, Catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona; i Javier Retana, director del CREAF.

Moment de l'acte inaugural del GEPW7.
Moment de l’acte inaugural del GEPW7. Foto: Abel Pau.

Durant el congrés es varen presentar un gran nombre de projectes d’observació de la Terra finançats pel 7è Programa Marc de la Comissió Europea, que dóna suport a la recerca, l’educació i la innovació d’excel•lència a nivell europeu. A continuació varen prendre la paraula representats de les administracions, de les universitats, de centres de recerca i d’empreses espanyoles. La Comissió Europea va lloar les iniciatives actuals i va reconèixer el potencial de creixement que té el sector en el nostre país.

El finançament de la recerca en observació de la terra és la contribució de la Comissió Europea a la construcció i millora del Sistema Global de Sistemes d’Observació de la Terra (GEOSS). Aquest té com a objectiu assolir l’intercanvi de mapes d’informació ambiental sense frontereres i al mínim cost. Durant el congrés es varen presentar més de 50 iniciatives molt diverses en 3 sessions paral•leles. Alguns exemples són:

  • El projecte AGRICAB, que té com a objectiu desenvolupar un marc per millorar la capacitat d’observació de la Terra per donar suport en la gestió de l’agricultura i el maneig forestal a l’Àfrica.
  • El projecte FUTUREVOLC, que contribueix amb un experiment de monitorització a llarg termini de les regions geològicament actives d’Europa propenses als desastres naturals.
  • El projecte MEDINA, que pretén millorar la capacitat d’implementar polítiques i protocols destinats a mantenir o millorar la qualitat dels ecosistemes costaners del Nord d’Àfrica.
  • El projecte BalkanGEONet, que té per objectiu principal identificar i coordinar les activitats d’observació de la Terra a la regió dels Balcans i per aplanar el camí per a la futura inclusió plena de tots els països dels Balcans a GEO.
  • El projecte GeoViQua, coordinat pel CREAF, que contribueix donant eines per a visualitzar els indicadors de qualitat de les dades incloses al GEOSS.
Debat durant el GEPW7.
Debat durant el GEPW7. Foto: Abel Pau.

El GEOSS també es beneficia de xarxes mundials estables d’observació de la biodiversitat (GEOBON), d’iniciatives de monitoratge i observació dels oceans (Blue Planet Initiative), la geo-vigilància agrícola mundial (GEOGLAM), un sistema d’observació global dels fluxos de deposició del Mercuri (GMOS), una xarxa d’observació global dels boscos (GFOI), així com d’un sistema d’observació i anàlisi del Carboni (GEO Carbon).

Totes elles varen estar representades en la conferència. Per tal de situar-se a l’avantguarda mundial, en la convenció es va dedicar una sessió per discutir els nous propòsits i objectius per encarar el període 2015-2025. Així mateix, es va portar a terme la segona reunió de la divisió científica i tècnica del GEOSS-Espanya on es va definir un pla d’actuació per consolidar encara més la recerca estatal en aquest camp.

Intercanvi de coneixements durant el GEPW7.
Intercanvi d’impressions durant el GEPW7. Foto: Abel Pau.

Durant aquesta reunió va quedar palès el compromís de la Comissió Europea de reforçar el finançament en el camp de l’observació de la terra per tal d’incrementar el coneixement del planeta, fomentant la participació de les empreses del sector i la creació de llocs de treball dins del nou programa de recerca Horitzó 2020.

Més informació i presentacions dels ponents a:

http://gepw7.creaf.cat

Més informació sobre GEO-Espanya a:

http://twiki.grumets.uab.cat/twiki/bin/view/GEO_Spain

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia