Search

El contingut d’aigua d’un pi pot predir si resistirà les sequeres extremes

Podem predir on i quan es produeixen episodis de mortalitat per sequera als boscos? Cas d'estudi amb Pinus ponderosa. Foto: Jordi Martínez-Vilalta.
Podem predir on i quan es produeixen episodis de mortalitat per sequera als boscos? Cas d'estudi amb Pinus ponderosa. Foto: Jordi Martínez-Vilalta.

Una recerca liderada per l’investigador del CREAF i de la UAB Jordi Martínez-Vilalta ha analitzat diverses característiques dels arbres relacionades amb l’aigua, per saber quina és un bon predictor del risc de mortalitat davant de sequeres.

“El contingut d’aigua és una mesura que revela molt bé l’estat hídric d’una planta i ens ajuda a saber si sobreviurà les sequeres que pateixi” explica en Jordi Martínez-Vilalta. L’estudi ha demostrat que aquesta mesura pot estudiar-se basant-se en la teledetecció i ajudar a predir grans mortalitats forestals causades per una sequera extrema, com és el cas de la que es va produir a Califòrnia (EUA) entre el 2012 i el 2016. Són uns resultats importants, considerant que en aquest exemple analitzat es van morir més de 100 milions d’arbres. 

En un treball complementari, per testar aquestes idees en condicions controlades a l’hivernacle, es va estudiar la resposta a la sequera plançons de Pinus ponderosa, arbre àmpliament distribuït per Nord-Amèrica. Es va constatar que el contingut d’aigua era capaç de predir la mortalitat igual o millor que les mesures de capacitat de transport i fluxos d’aigua que es fan servir actualment.

 Article de referència

Martinez-Vilalta J, Anderegg WRL, Sapes G, Sala A. 2019 Greater focus on water pools may improve our ability to understand and anticipate drought-induced mortality in plants. New Phytologist 223: 22-32. https://doi.org/10.1111/nph.15644

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Font del Sot, Dosrius. Autoria: Galdric Mosoll, CREAF.
Notícies
Angela Justamante

Les fonts del Mediterrani s’assequen i moltes deixen de rajar aigua a Catalunya

Un estudi publicat a Global Change Biology, que ha liderat el CREAF, alerta que les fonts del Mediterrani estan en risc de desaparèixer a causa de l’augment de temperatura i l’abandó. Això, afegit a la contaminació de l’aigua, suposa una amenaça per a la biodiversitat que hi alberguen, que inclou espècies úniques.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia