Search

El CREAF participa en un informe europeu per restaurar la biodiversitat i els serveis ecosistèmics

Pilar Andrés és una de les persones expertes en restauració de l'EWG d'EKLIPSE.
Pilar Andrés és una de les persones expertes en restauració de l'EWG d'EKLIPSE.

L’informe ha estat elaborat per un grup de treball d’experts d’EKLIPSE, entre els quals es troba la investigadora Pilar Andrés, i recull els punts clau a nivell científic, polític i social per millorar la restauració dels ecosistemes. Aquests resultats es van incloure a la conferència sobre degradació de sòls de l’IPBES del 2019.

Està funcionant la restauració dels ecosistemes? El grup de treball, conformat per dotze experts de tota Europa, busca respostes a aquesta pregunta i posa de relleu els diversos factors que estan dificultant la restauració de la biodiversitat i els seus serveis ecosistémics. En primer lloc, destaquen la pròpia complexitat de la restauració, que enfronta nombroses barreres, sovint interconnectades. d’altra banda, han trobat que les dades aportades per la recerca en aquest àmbit no són suficients per a poder-les aplicar en la gestió, que la prioritat política que se li dona a la restauració és baixa i que existeixen uns conflictes d’interessos importants entre els col·lectius implicats. A més, recalquen que la planificació de l’ús dels sòls encara té una visió poc integrada que seria necessari revisar.

Què seria necessari per millorar aquestes mancances? L’equip interdisciplinar destaca que cal millorar el coneixement sobre els ecosistemes: conèixer com funcionen, l’estructura i dinàmica dels hàbitats, incloses a les necessitats de gestió. També caldria un intercanvi del coneixement més fluid, tant a través plataformes col·laboratives, encara per crear, com en l’actitud  individual d’estar en continu aprenentatge. Per últim, els experts remarquen que els protocols de restauració no són documents tancats, sinó que han d’actualitzar-se de manera dinàmica l’experiència obtinguda dels errors durant la seva implementació, un cop valorada l’efectivitat de les actuacions en termes ecològics, socials, polítics i econòmics.

>>Consulta l’informe<<

Un equip convocat per la Unió Europea

La formació d’aquest grup expert respon a una petició de BIODIVERSA al mecanisme EKLIPSE sobre els motius pels quals els enfocaments actuals de la restauració no són tan efectius com haurien de ser-ho:

Què obstaculitza l’eficàcia dels enfocaments existents que tenen com a objectiu restaurar la biodiversitat i la funció i els serveis dels ecosistemes? 

Aquesta petició es va fer inicialment a EKLIPSE després de la segona convocatòria de BiodivERsA, una xarxa d’organitzacions de finançament nacionals i regionals que promouen investigacions paneuropees sobre la biodiversitat i els serveis dels ecosistemes, i que ofereixen oportunitats innovadores per a la conservació i la gestió sostenible de la biodiversitat.

Per orientar aquesta resposta, EKLIPSE va obrir una convocatòria per composar un Grup Expert de Treball (EWG, per les seves sigles en anglès). Aquesta crida va tenir una gran acollida,  ja que EKLIPSE va rebre 23 sol·licituds de 15 nacionalitats. Pilar Andrés va ser seleccionada per ser-se membre del grup, que cobreix un ampli ventall de camps del coneixement, amb una cobertura geogràfica molt diversa:

  • Judith Fisher (Fisher Research Pty Ltd/University of Western Australia)
  • Jan Frouz (Charles University, Prague)
  • Patricia Maria Rodriguez Gonzalez (University of Lisbon)
  • David Moreno Mateos (Basque Centre for Climate Change)
  • Jordi Cortina-Segarra (Society for Ecological Restoration Europe)
  • Agata Klimkowska (Eco-Recover Ecosystem Restoration Advice / University of Antwerp ECOBE)
  • Pilar Andres (CREAF)
  • Apostolos Kyriazopoulos (Democritus University of Thrace)
  • Prof. Susan Baker  (Sustainable Places Research Institute – Cardiff University)
  • Dr. Craig Bullock (School of Architecture, Planning and Environmental Policy – University College Dublin)
  • Simo Sarkki (Oulu University, Finland)

El grup va iniciar la seva activitat al juliol de 2018 i, després de més d’un any de treball, va publicar al 2019 un protocol dels mètodes a seguir, que es basava en el mètode Delphi i s’aplicava a un ampli rang de professionals relacionats amb la restauració,  des de diferents punts de vista (des de l’acadèmia a l’execució tècnica, incloent gestors i legisladors).

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia