Search

Aprèn a identificar papallones, sempre que vulguis a YouTube!

Exemplar de la papallona migradora dels cards (Vanessa cardui) que es pot observar amb facilitat als parcs i platges de l’àrea metropolitana de Barcelona. Autor: Pau Guzmán.
Exemplar de la papallona migradora dels cards (Vanessa cardui) que es pot observar amb facilitat als parcs i platges de l’àrea metropolitana de Barcelona. Autor: Pau Guzmán.

Ja disponible al canal de YouTube del CREAF el curs en línia identificar les papallones diürnes de l’àrea metropolitana de Barcelona. Organitzat per l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS, les dues parts del curs emeses en directe el passat 27 i 28 d’abril van tenir més de 300 espectadors i espectadores. Ara podràs veure-ho sempre que vulguis a YouTube!

La situació sanitària per la malaltia COVID-19 pot ser una oportunitat per oferir nous formats adaptats al confinament que estem vivint. És el cas de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS (Metropolitan Butterfly Monitoring Scheme), que ha reorganitzat el curs presencial que tenia programat per aquesta primavera en un curs en línia que es va emetre en directe a través de YouTube el passat 27 i 28 d’abril, de 17.30 h a 19 h.

30 persones es van inscriure gratuïtament per poder fer preguntes directament al professor a través de la plataforma de vídeo-seminaris Zoom, però van haver-hi més de 400 sol·licituds d’inscripció! Així que totes les persones interessades van poder seguir el curs en directe a través del canal de YouTube del CREAF, que va arribar a tenir 323 espectadors i espectadores. Ara, a més, queda disponible al canal per poder-ho consultar sempre que es vulgui!

El curs, en català i centrat en explicar la biologia, comportament i curiositats de les papallones en general –sessió 1– i en aprendre a identificar les papallones diürnes de l’àrea metropolitana de Barcelona i en participar en el mBMS –sessió 2–, l’imparteix l’Andreu Ubach, màster en biodiversitat per la UB i coordinador tècnic del Catalan Butterfly Monitoring Scheme (cBMS) a l’àrea de lepidòpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers. Està adreçat a qualsevol persona sense coneixements previs però que estigui interessada en el món de les papallones i que vulgui participar en el seu estudi.

Els vídeos també estan disponibles al web del mBMS, on es poden descarregar més recursos per identificar papallones.

SESSIÓ 1. INTRODUCCIÓ A LA BIOLOGIA I ECOLOGIA DE LES PAPALLONES DIÜRNES

En aquesta primera part es tracten temes generals com les característiques que defineixen a les papallones, els cicles vitals i calendaris biològics més habituals, i com es relacionen amb el medi. Què vol dir que són generalistes o especialistes? Quin rol desenvolupen en els ecosistemes? Per què diem que són bioindicadores?

També es resolen nombroses curiositats com quant de temps viuen les papallones, si hivernen, migren o són territorials. Si toquem les papallones i ens taquem els dits de la seva “pols”, les estem perjudicant? Les papallones van sorgir com a insectes nocturns i després es van adaptar a la llum del dia? Catalunya és un dels llocs amb més biodiversitat de papallones a Europa?

SESSIÓ 2. IDENTIFICACIÓ DE LES PAPALLONES DIÜRNES DE L’ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA

En la segona part del curs s’entra en detall a identificar, una per una, la major part d’espècies que es poden observar a l’àrea metropolitana de Barcelona. Quins trucs hi ha per identificar-les al camp? També s’expliquen comportaments específics de cada espècie que ajuden a identificar-les: quines són territorials? Sobre quines plantes es veuen?

S’explica, a més, com es pot participar com a persona voluntària en el mBMS per ajudar a la seva conservació. Què és a metodologia BMS? Com s’ha de realitzar correctament? Cada quant s’han de fer els mostrejos i quant de temps requereixen?

L’Observatori Metropolità de Papallones mBMS (Metropolitan Butterfly Monitoring Scheme) és un projecte de ciència ciutadana per conèixer la diversitat de les papallones que viuen a l’àrea metropolitana de Barcelona. El projecte es fonamenta en la participació de persones voluntàries que visiten dos cops al mes algun dels 6 parcs i 2 platges metropolitanes seleccionades. L’objectiu de les visites és identificar i comptar les papallones que s’hi veuen. Aquesta primavera s’havien d’iniciar aquests mostrejos, però atesa la crisi sanitària actual a causa de la COVID-19, els censos s’ajornen fins a nou avís.

L’mBMS està impulsat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) i del centre de recerca en ecologia CREAF, mitjançant el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET) constituït per les tres entitats anteriors. Els resultats de l’mBMS s’utilitzen en l’estudi Anàlisi de la gestió sostenible dels prats i les zones dunars dels parcs i platges metropolitans de l’AMB on les papallones actuen com a indicadores de biodiversitat.

Per a més informació i per participar en el projecte consulta el web del mBMS.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La sequera provoca que aquest estiu el voluntariat dels projectes de seguiment de papallones del CREAF trobin menys individus a les ciutats. Autor: Pau Guzmán.
Notícies
Veronica Couto Antelo

Ciutats sense papallones per la sequera i la calor 

Els experts i expertes dels observatoris de seguiment de papallones a les ciutats, l’uBMS i l’mBMS, han trobat que enguany l’abundància de papallones a les ciutats és molt menor.

L’Octavi Borruel (Ajuntament de Barcelona) i la Yolanda Melero (CREAF i UB) recollint el premi finalista de la FEMP en reconeixement de l’uBMS. Foto: FEMP.
Notícies
Pau Guzmán

L’Ajuntament de Barcelona rep el premi finalista de Fauna per impulsar l’Observatori de papallones uBMS en el IV Premi de Bones Pràctiques per la Biodiversitat

El guardó ha estat recollit per la responsable de l’uBMS, la investigador adscrita al CREAF Yolanda Melero, i pel tècnic del programa de biodiversitat de l’ajuntament de Barcelona, l’Octavi Borruel, en l’acte de lliurament dels premis que organitza la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP)

Vegetació dunar a la platja de Castelldefels en ple esclat primaveral. Autor: Robert Ramos (AMB)
Notícies
Pau Guzmán

Les platges metropolitanes actuen com una reserva inesperada de papallones

El darrer informe de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS, que coordinen l’AMB, el CREAF i l’IERMB mitjançant el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET), obté una primera fotografia de la situació de les papallones a les platges metropolitanes i posa de manifest que la vegetació dunar d’aquests espais costaners pot actuar de reservori de determinades espècies de papallones.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia