Search

Ecòlegs del CREAF proposen un nou sistema per diagnosticar l’estat de salut dels ecosistemes

Globus captiu mesurant compostos orgànics volàtils de l'aire.
Globus captiu mesurant compostos orgànics volàtils de l'aire.

Un equip d’ investigadors de la Unitat d’Ecologia Global del CREAF suggereix un sistema de diagnosi basat en la llum i l’olor que emeten les plantes. Aquestes eines, més sofisticades i menys agressives, obren les portes per estimar l’estat fisiològic global dels boscos i els conreus del planeta.

Globus captiu mesurant compostos orgànics volàtils de l'aire.
Globus captiu mesurant compostos orgànics volàtils de l’aire. Foto: CREAF

La llum que reflecteixen les plantes i el tipus de molècules aromàtiques  que emeten poden donar pistes sobre el seu estat fisiològic i de com aprofiten l’energia. Així ho explica un treball publicat el mes de setembre a la revista Trends in Plant Scienceelaborat per un equip d’investigadors del CREAF, que revelen que aquest sistema integrat millorarà el seguiment dels ecosistemes tant a nivell local com global, tant en l’àmbit de l’agricultura com en el de la gestió del medi ambient.

La falta de nutrients o la sequera debiliten les plantes i fan que siguin menys eficients en transformar l’energia solar en energia química durant la fotosíntesi. Aleshores, les plantes produeixen diversos carotenoids, uns pigments que dissipen l’excés de radiació solar que no poden processar. Aquests pigments canvien de manera característica la llum que reflecteixen.

Si detectem canvis de la llum reflectida en una zona voldrà dir que algun factor està perjudicant les plantes.

“I com que els satèl·lits tenen sensors capaços de detectar la llum que reflecteixen les plantes, les seves imatges ens permeten interpretar a nivell planetari l’estat de salut de les plantes i els ecosistemes. D’aquesta manera, si detectem canvis de la llum reflectida en una zona voldrà dir que algun factor està perjudicant les plantes”, explica Peñuelas, cap de la Unitat d’Ecologia Global del CREAF i investigadors del CSIC.

Ecòleg fent anàlisis de compostos orgànics volàtils. Foto: CREAF
Ecòleg fent anàlisis de compostos orgànics volàtils. Foto: CREAF

Senyals aromàtiques per demanar auxili

Les plantes emeten més compostos orgànics volàtils (COVs) per defensar-se de l’estrès i per comunicar-se amb altres éssers vius. Per exemple, en situacions de perill, com atacs per depredadors o patògens, les plantes alliberen més quantitat d’un tipus de compostos aromàtics, els isoprenoids. Els darreres anys els ecòlegs han desenvolupat eines sofisticades capaces de mesurar aquests compostos olorosos tant a nivell local com regional tot analitzant les fulles o les flors de les plantes, les molècules aromàtiques que s’acumulen a l’aire, i les imatges de satèl·lit.

En situacions de perill les plantes alliberen més isoprenoids.

“Les plantes debilitades per atacs o per manca d’aigua o nutrients produeixen més quantitat d’isoprenoids com a estratègia per canalitzar l’energia que no poden processar. Per tant, com que som capaços de mesurar les quantitats d’isoprenoids que emet una planta o un ecosistema sencer, podrem utilitzar aquest valor per diagnosticar el seu estat de salut”, explica Josep Peñuelas.

Article:

Peñuelas, J., Bartrons, M., Llusia, J., & Filella, I. (2015). Sensing the energetic status of plants and ecosystems. Trends in plant science20(9), 528-530.

doi: 10.1016/j.tplants.2015.07.002

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia