Search

El CREAF aconsegueix l’acreditació ‘Severo Ochoa’

Acreditació Severo Ochoa
Acreditació Severo Ochoa

El CREAF proposa un pla estratègic de recerca per aportar coneixement als reptes ambientals més importants del segle XXI, entre d’altres, el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat. Ha estat seleccionat pels seus resultats científics i els seus programes estratègics, després d’una rigorosa avaluació internacional.

Acreditació Severo Ochoa
Acreditació Severo Ochoa

L’Agència Estatal d’Investigació, organisme adscrit al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, ha publicat avui la resolució provisional de concessió de les noves acreditacions i ajuts públics 2018 de centres d’excel·lència ‘Severo Ochoa ‘i d’unitats d’excel·lència María de Maeztu’, concedint 30 milions d’euros per a sis centres i tres unitats, entre elles el CREAF com a nou centre Severo Ochoa.

Per primera vegada, el CREAF, el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en l’Enginyeria (CIMNE), el Donostia International Physics Center (DIPC), l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (lS-Global), assoleixen l’acreditació ‘Severo Ochoa’, mentre que torna a acreditar l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). Gràcies a aquesta distinció, rebran un milió d’euros anuals durant quatre anys.

El CREAF és un centre públic de recerca amb més de 30 anys d’història. Avui té gairebé un centenar de projectes nacionals i internacionals actius amb els que planteja solucions als reptes ambientals més importants del segle XXI: la pèrdua de biodiversitat, els impactes del canvi climàtic i les necessàries mesures d’adaptació, els desequilibris de nutrients i la seva relació amb la seguretat alimentària, la gestió sostenible de l’aigua, els incendis, o la implicació i sensibilització de la ciutadania en la conservació de la natura, entre d’altres. Amb un patronat format per la Generalitat de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), el CREAF és un centre de la xarxa catalana CERCA que acumula més de 900 publicacions en els últims cinc anys i que coordina una prestigiosa ERC Synergy Grant.

Els requisits, nivells d'exigència, criteris i procediments d'avaluació i selecció referits a l'excel·lència científica no estableixen diferències entre centres i unitats, que han estat seleccionats pels seus resultats científics i els seus programes estratègics després d'una rigorosa avaluació en la qual han participat al voltant de un centenar de científics internacionals de reconegut prestigi.

El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats impulsa amb aquesta actuació la recerca d’alt impacte que es realitza en els centres d’R+D del nostre país. Els centres acreditats destaquen tant per la notorietat internacional de les contribucions científiques que realitzen, com per la seva capacitat innovadora i la seva intensa relació amb el sector empresarial. Són, a més, centres de referència a nivell mundial capaços d’atraure talent internacional.

Benestar humà i ecologia, dues cares de la mateixa moneda

El CREAF proposa en el seu projecte Severo Ochoa un projecte científic per comprendre els desafiaments ambientals derivats del canvi global que s’estan donant al nostre planeta, amb l’objectiu de trobar solucions que permetin un desenvolupament humà sostenible amb la natura. Darrere d’aquests desafiaments hi ha processos molt complexos, interconnectats i bàsics per a la nostra supervivència: com circula l’aigua, el carboni i els nutrients dins dels ecosistemes terrestres, quins mecanismes causen la mort dels boscos, com responen els éssers vius al canvi climàtic, per on circula o s’acumula la contaminació, com es comporten les espècies invasores, quines són les causes i les conseqüències de la pèrdua de biodiversitat, o com podem seguir el pols de la terra des de l’espai, entre molts altres.

Fageda del Parc Natural del Montseny. Foto: J.L. Ordóñez
Fageda del Parc Natural del Montseny. Foto: J.L. Ordóñez

“Són els reptes més importants als quals ens hem enfrontat mai com a humanitat i per això és imprescindible prendre les mesures necessàries de manera urgent i sobre la base del coneixement científic”, puntualitza Joan Pino, director del CREAF.

Tots aquests processos estan amenaçats pel canvi global i succeeixen dins dels ecosistemes terrestres, on viuen les persones i la majoria dels organismes, i on s’obtenen els béns i serveis per al benestar de la societat.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Notícies
Anna Ramon

Joan Pino, director del CREAF, nou membre del CADS

El Govern ha nomenat avui, a proposta de la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, quatre nous membres del Consell Assessor per al Desenvolupament

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia