Search

El CREAF ja disposa del seu propi portal de publicacions en Accés Obert al repositori de la UAB

Open Access
Open Access

El CREAF ha apostat per posar en accés obert les seves publicacions científiques. Amb això, vol promoure l’accés lliure i gratuït a la informació científica que es desenvolupa amb fons públics i posar-se en la línia europea que promou la normativa de l’actual pla de finançament Horitzó 2020 (H2020). L’accés obert implica que qualsevol usuari d’Internet, en qualsevol moment, pot accedir a un article i fer-ne ús de forma gratuïta. El CREAF i la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la UAB s’han posat d’acord per comprometre’s a aquesta iniciativa. 

Open Access
Open Access

La difusió del coneixement científic i l’accés a les dades i publicacions d’investigació accelera el progrés científic i, per tant, beneficia tant a els investigadors, a la indústria innovadora i a els ciutadans, segons la Comissió Europea. L’objectiu de la Comissió és optimitzar l’impacte de la recerca científica finançada amb fons públics i és per això que obliga a implementar l’accés obert als resultats d’investigació dels projectes dels programes marc de recerca de la UE, és a dir, el 7PM i l’Horitzó 2020.

El CREAF i la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la UAB es van posar d’acord per col·laborar junts partint d’unes jornades adreçades als centres de recerca que formen part de CERCA, que van coincidir amb les xerrades de la Setmana de l’Accés Obert de la UAB. La Responsable de Comunicació del CREAF, Anna Ramon, i Tomàs Fabregat, personal de suport a la docència i la recerca de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia, han trobat la fórmula per incorporar el CREAF al repositori de la UAB i complir amb aquesta demanda a nivell europeu per publicar el contingut científic en accés obert.

Aquesta modalitat augmenta la visibilitat de la recerca europea i permet que les petites i mitjanes empreses (PIME) tinguin accés a les últimes investigacions per a la seva utilització.

L’accés obert, en anglès conegut com a Open Access, és una modalitat d’accés lliure, immediat i sense restriccions al material digital educatiu o acadèmic, principalment aquell que prové de publicacions de recerca científica que ha estat avaluada per experts.

Creació de l’espai del CREAF al Dipòsit Digital de Documents (DDD)

A la UAB el contingut d’accés obert es troba al repositori institucional, conegut com a DDD (Dipòsit Digital de Documents). Actualment els repositorissón un punt molt important a tenir en compte per posicionar les universitats en els rànquings internacionals i és per això que el CREAF ha optat per tenir el seu propi espai al DDD, que actualment ja té 244 documents en accés obert entre els quals hi ha Tesis doctorals, articles de divulgació, articles científics, projectes, memòries i altres continguts.

Espai del CREAF al DDD.
Espai del CREAF al DDD.

“Una de les principals dificultats de l’accés obert és el fet de trencar processos de treball consolidats per part dels autors”, comenta Fabregat que, per resoldre aquest problema, ha elaborat juntament amb Anna Ramon unprocediment d’entrega dels articles considerats com a aptes per a ser publicats en accés obert. Aquest procediment, que va serpresentat a tot el personal científic del CREAF, encaixa amb la dinàmica del centre i la vegada segueix la modalitat d’autoarxiu del DDD.

Itinerari per publicar en Open Access
Itinerari per publicar en Open Access al DDD de la UAB. Disseny i edició: Jose L. Ordóñez.

Visibilitat internacional de dades: OpenAire

Partint dels programes de finançament H2020, la Unió Europea ha volgut potenciar encara més el fet de fer pública la recerca. Per això es va crear OpenAire, que és un protocol de metadades, un repositori  per a publicacions i dades i una plataforma web oberta a tothom des on es pot fer el seguiment dels resultats dels projectes de recerca. Els projectes que compleixen amb el protocol del repositori local (el DDD) són a la vegada aptes per incorporar-se a OpenAire.

Més enllà de l’Accés Obert

“L’accés obert és un pas necessari per tal d’obrir les portes a la recerca, però cal tenir en compte les conseqüències que se’n deriven”, comenta Fabregat, que remarca la necessitat d’aclarir a tot el personal implicat el significat de l’accés obert, com es gestiona i quina utilitat té. També suggereix que aquesta estratègia de publicació del contingut implica actualitzar les competències tècniques del personal de les biblioteques i el coneixement del sistema de recerca.

“Des del punt de vista de la recerca, l’accés obert comporta canvis en la manera de treballar i adaptar-se a nous procediments. Es tracta, doncs, d’un llarg camí per recórrer entre centres de recerca i biblioteques i l’experiència del CREAF confirma la seva viabilitat”, conclou Tomàs Fabregat, responsable de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la UAB.

>> Consulta les publicacions del CREAF aquí

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Notícies
Veronica Couto Antelo

El declivi de les abelles és una realitat

Especialistes del CREAF i la UAB sostenen que les poblacions d’abelles estan disminuint i que els pesticides, com els neonicotinoides, en són una causa directa.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia