Search

El projecte REPLIM segueix de ben a prop els llacs i torberes del Pirineu

Imatge del projecte REPLIM
Imatge del projecte REPLIM

El CREAF forma part del projecte REPLIM, una iniciativa que pretén avaluar els impactes del canvi climàtic al Pirineu a través de l’estudi de llacs i torberes. El projecte, liderat per l’Institut Pirinenc d’Ecologia, va iniciar el seu camí el passat juliol.

Imatge del projecte REPLIM
Imatge del projecte REPLIM

El projecte REPLIM té com objectiu principal caracteritzar el canvi climàtic i identificar els impactes passats i futurs sobre llacs i torberes del Pirineu. Sobretot per acabar desenvolupant una estratègia de gestió integrada en el desenvolupament social i econòmic del territori pirinenc. Per a fer-ho, el REPLIM també té un clar component de sensibilització i col·laboració amb la ciutadania del territori.

Un dels primers passos del REPLIM és analitzar quins llacs i torberes pirinenques seran les més adequades per fer-ne el seguiment.

Un dels primers passos del REPLIM és analitzar quins llacs i torberes pirinenques seran les més adequades per fer-ne el seguiment. La xarxa que s’estableixi en aquests ecosistemes, especialment vulnerables, ha de permetre avaluar l’impacte del canvi climàtic al territori i desenvolupar polítiques de mitigació i adaptació. “Encara s’estan definint els llocs que formaran part de la xarxa, però és segur que l’estany Redon s’hi inclourà, ja que és el llac del que més informació disposem i esdevindrà un dels nuclis d’observació primordial de la xarxa de seguiment del REPLIM”, comenta Marisol Felip, coordinadora del projecte al CREAF.

El grup de recerca del CREAF que participa en el projecte té un gran coneixement sobre l’estat passat i present dels estanys del Pirineu fruit de més de 30 anys d’estudis. “El centre també s’encarregarà de desenvolupar noves metodologies per a mesurar indicadors que siguin aplicables al control regular de la xarxa”, explica la investigadora del CREAF.

Pretén adaptar el territori al nou escenari de canvi climàtic i consta de tres projectes a més del REPLIM: el CANOPÉE, el FLORAPYR, i el CLIMPY.

El REPLIM és un projecte que complementa el programa OPCC2 de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic. Un programa que pretén adaptar el territori al nou escenari de canvi climàtic i consta de tres projectes a més del REPLIM: el CANOPÉE, centrat en l’observació dels boscos; el FLORAPYR, que monitoritza les espècies vegetals; i el CLIMPY, que estudia l’evolució i la tendència del clima al Pirineu.

El projecte REPLIM està previst que duri tres anys, fins el juny de 2019, i inclou diversos socis de les diferents regions que integren el Pirineu. L’Institut Pirinenc d’Ecologia (IPE-CSIC) n’és el coordinador, i a més del CREAF també hi participen el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), la Universitat del País Basc (UPV/EHU), la Universitat de Navarra, la Université de Pau et des Pays de l’Adour (UPPA), i el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS). El REPLIM està finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a través del programa POCTEFA 2014-2020, que vetlla pel desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, Andorra i França.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Font del Sot, Dosrius. Autoria: Galdric Mosoll, CREAF.
Notícies
Angela Justamante

Les fonts del Mediterrani s’assequen i moltes deixen de rajar aigua a Catalunya

Un estudi publicat a Global Change Biology, que ha liderat el CREAF, alerta que les fonts del Mediterrani estan en risc de desaparèixer a causa de l’augment de temperatura i l’abandó. Això, afegit a la contaminació de l’aigua, suposa una amenaça per a la biodiversitat que hi alberguen, que inclou espècies úniques.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia