Search

El ‘Ramon Margalef’ d’ecologia recau en Steve Carpenter

El jurat ha valorat la creativitat i la dedicació en el camp de la limnologia per part de l’ecòleg dels Estats Units, que agafa el relleu de Sandra Díaz, qui el va recollir el 2017.

Stephen_R._Carpenter
L’ecòleg nord-americà Steve Carpenter. Font: 2011 World Water Week Opening Plenary (CC BY 2.0)

El doctor Steve Carpenter és el guardonat del Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2018, el guardó més important que atorga la Generalitat, juntament amb el Premi Internacional Catalunya. El jurat del premi ha valorat la dedicació i l’originalitat del treball de Carpenter en el camp de la limnologia, el qual ha permès millorar la comprensió dels llacs i l’ús racional dels recursos hídrics. A més, s’ha valorat molt positivament que la seva recercadocència i divulgació hagin tingut impacte a escala local, nacional i mundial.

Steve Carpenter ha contribuit amb les seves investigacions a comprendre els ecosistemes d’aigua dolça, especialment pel que fa al cicle del fòsfor i el seu impacte en l’ecosistema del llac i l’eutrofització. Afirma que l’eutrofització és un problema mediambiental significatiu que pot afectar els humans i és probable que s’intensifiqui en les pròximes dècades a causa de l’augment de població, la demanda d’aliments, la conversió de la terra i l’ús de fertilitzants.

El limnòleg nord-americà és membre de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units, i president del Comitè de Ciència del Programa sobre Canvi de l’Ecosistema i Societat de “Future Earth”. Carpenter també és coeditor en cap de la revista Ecosystems i membre de les juntes governamentals del Centre de Resiliència d’Estocolm. Steve Carpenter agafa el relleu de l’ecòloga argentina Sandra Díaz, premiada el 2017, i de Josep Peñuelas, qui ho va ser el 2016.

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Rosa canina. Autoria: Joanna_Boisse.
Notícies
Anna Ramon

Els boscos europeus perden orquídies, però guanyen roses 

Un estudi internacional liderat pel CREAF determina que la biodiversitat del sotabosc europeu s’ha mantingut estable en els darrers 40 anys, encara que hi ha hagut extincions i noves aportacions a escala local.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia