Search

Els ecòlegs proposen estudiar el canvi global emprant les ciutats com a laboratoris

Parc Güell de Barcelona Kristoffer Trolle (CC BY 2.0)
Parc Güell de Barcelona Kristoffer Trolle (CC BY 2.0)

Les temperatures  i concentracions de contaminants elevades que tenen lloc a la ciutat permeten interpretar-la com un laboratori “obert”.  Mitjançant un article d’opinió, els investigadors (un d’ells pertanyent al CREAF) suggereixen emprar les plantes urbanites com a  eina d’estudi. L’estudi d’aquestes sota les condicions urbanes podria ajudar-nos a comprendre com afectarà el canvi global a les seves companyes d’àrees rurals i a elles mateixes. A més a més, els autors posen èmfasi en la importància de les plantes urbanites. 

Parc Güell de Barcelona Kristoffer Trolle (CC BY 2.0)
Parc Güell de Barcelona. Foto: Kristoffer Trolle (CC BY 2.0)

Quina funció tenen les plantes urbanites que trobem a la ciutat? Molts de nosaltres crèiem que aquestes plantes només obeeixen a una finalitat ornamental. Estàvem equivocats. Tant és així que un article d’opinió publicat recentment en la revista Trends in Plant Science pels autors Carlo Calfapietra, investigador del Institute of Agro-Environmental and Forest Biology (IBAF) i del National Research Council (CNR), Josep Peñuelas, professor de investigació del CSIC en el CREAF, i Ülo Niinemets, investigador de la Estonian University of Life Science i de la Estonian Academy of Sciences,  ens explica les seves altres funcions.

Encara que no ho sembli, a l’àmbit urbà trobem una gran quantitat d’espècies vegetals. Segons els autors, aquesta vegetació ens proporciona una gran varietat de serveis ecosistèmics. Ens referim a tots aquells beneficis que les plantes urbanites ens proporcionen: absorbeixen els contaminants de l’aire, fixen diòxid de carboni, participen activament en la dissipació de la calor i en la creació de microclimes més adequats, i redueixen l’erosió que provoca l’aigua de la pluja. Tot i així, l’article adverteix que les condicions estressants de la ciutat posen a tots aquests serveis a prova i, a vegades, en un seriós compromís. Com aconsegueixen les plantes continuar proporcionant-nos aquests serveis sota aquestes condicions?

L’article proposa que estudiar les plantes que viuen a la ciutat pot proporcionar als científics informació molt valuosa sobre com afectarà el canvi global a les seves companyes rurals i a elles mateixes.

L’ambient urbà, segons la opinió dels autors, podria utilitzar-se com un “laboratori obert”, amb menys restriccions i més econòmic que un “tancat”. A la ciutat, les plantes urbanites es troben exposades, de forma habitual, a unes condicions similars a les recreades al laboratori per simular el canvi climàtic o els canvis atmosfèrics. La urbs disposa de dues de les alteracions que més caracteritzen al canvi global: altes temperatures i concentracions de contaminats elevades, que són els principals factors d’estrès per a la vegetació. A més a més, acostumen a ser llocs amb una forta presència de plantes exòtiques (potencialment invasores) i, per tant, excel·lents camps d’estudi de canvis i efectes en la biodiversitat. Per últim, els investigadors opinen que és important tenir en compte que a les ciutats trobem una zona de transició entre el centre urbà i l’àrea rural. Aquesta ens perme determinar un gradient de més a menys estrès (més, a la ciutat; menys, quan ens allunyem d’ella), i estudiar com es comporten les plantes al llarg de les diferents situacions.

Calfapietra, C., Peñuelas, J., Niinemets, Ü. 2014. Urban plant physiology: adaptation-mitigation strategies under permanent stress. Trends in plant science-1236; 72-75,  doi:10.1016/j.tplants.2014.11.001

Autora: Jessica Requena

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Rosa canina. Autoria: Joanna_Boisse.
Notícies
Anna Ramon

Els boscos europeus perden orquídies, però guanyen roses 

Un estudi internacional liderat pel CREAF determina que la biodiversitat del sotabosc europeu s’ha mantingut estable en els darrers 40 anys, encara que hi ha hagut extincions i noves aportacions a escala local.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia