Search

En Constantí Stefanescu participa en l’elaboració de la ‘Guia de les papallones diürnes de Catalunya”

Recentment ha estat publicada una nova guia sobre les papallones diürnes que podem trobar al país. L’investigador Constantí Stefanescu n’és un dels tres autors d’aquest llibre publicat per Edicions Lynx.

guia papallones diurnes

El passat 11 d’abril es va fer la primera de les presentacions de la nova Guia de les papallones diürnes de Catalunya, i el 19 d’abril se’n farà una altra a la Llibreria Oryx de Barcelona a les 19.45 h. La presentació anirà a càrrec del president de la ICHN i subdirector del CREAF, Joan Pino, i comptarà amb els tres autors de la guia: Roger Vila, José Manuel Sesma i Constantí Stefanescu.

Aquest llibre és la primera guia que tracta de forma exhaustiva les 200 espècies de papallones diürnes presents a Catalunya. Es tracta d’una guia moderna, atractiva i amb informació actualitzada que recull les dades més recents sobre la seva ecologia, distribució i tendències poblacionals, així com els últims avenços en sistemàtica i nomenclatura. Sense perdre la perspectiva global, es fa èmfasi en la biologia i situació de les espècies a Catalunya i se n’ofereix com a novetat els noms oficials en català i el seu estatus de conservació basat en dades objectives i criteris de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura). Els autors són especialistes reconeguts amb una llarga experiència en l’estudi de les papallones de Catalunya. Una guia dirigida als lepidopteròlegs especialistes i aficionats, als amants i gestors de la natura i a qualsevol persona que se senti captivada per la bellesa inspiradora de les papallones.

  • 200 mapes amb resolució UTM de 10×10 km, fruit de la compilació i revisió crítica de 230.000 registres. Se’n diferencien cites antigues i modernes, fet que permet identificar zones on l’espècie s’ha extingit.
  • 458 fotografies que il·lustren l’aspecte i comportament natural de les papallones.
  • 76 làmines mostrant l’anvers i el revers de mascles, femelles i principals formes de totes les espècies a mida natural, amb indicacions per a una identificació àgil i fiable.
  • Noms comuns oficials en català, castellà i anglès, i nomenclatura científica actualitzada basada en els últims descobriments genètics.
  • Text indicant l’hàbitat, l’altitud, el període de vol, el comportament i les plantes nutrícies de cada espècie.
  • Descripció morfològica i trets distintius per a una correcta determinació.
  • Primera classificació de l’estat de conservació i nivell de protecció segons criteris UICN aplicats a Catalunya. Descripció de l’estat de les poblacions, tendències i principals amenaces.
  • Capítol sobre la biodiversitat i la conservació de les papallones diürnes a Catalunya, amb mapes de biodiversitat, intensitat de mostreig i biodiversitat perduda.
  • També s’hi inclou una guia ràpida dels 83 gèneres i un glossari de termes en català.

Podeu adquirir la guia a través d’aquest enllaç o a les llibreries especialitzades.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La sequera provoca que aquest estiu el voluntariat dels projectes de seguiment de papallones del CREAF trobin menys individus a les ciutats. Autor: Pau Guzmán.
Notícies
Veronica Couto Antelo

Ciutats sense papallones per la sequera i la calor 

Els experts i expertes dels observatoris de seguiment de papallones a les ciutats, l’uBMS i l’mBMS, han trobat que enguany l’abundància de papallones a les ciutats és molt menor.

L’Octavi Borruel (Ajuntament de Barcelona) i la Yolanda Melero (CREAF i UB) recollint el premi finalista de la FEMP en reconeixement de l’uBMS. Foto: FEMP.
Notícies
Pau Guzmán

L’Ajuntament de Barcelona rep el premi finalista de Fauna per impulsar l’Observatori de papallones uBMS en el IV Premi de Bones Pràctiques per la Biodiversitat

El guardó ha estat recollit per la responsable de l’uBMS, la investigador adscrita al CREAF Yolanda Melero, i pel tècnic del programa de biodiversitat de l’ajuntament de Barcelona, l’Octavi Borruel, en l’acte de lliurament dels premis que organitza la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP)

Observació tardorenca del voluntariat de l'observatori RitmeNatura d'un papamosques gris sobre una branca que ha perdut les fulles a Pedralbes. Font: David Gispert
Notícies
Gerard Gaya

L’octubre més càlid dels darrers 70 anys provoca que floreixin a la tardor plantes silvestres i fruiters arreu de Catalunya

La calor dels darrers mesos, completament anòmala per l’època de l’any, ha alterat els cicles naturals de moltes espècies modificant el seus períodes de floració i caiguda de fulles. El projecte de ciència ciutadana Barcelona Reconnecta vol promoure l’observació dels canvis de la fenologia en l’entorn urbà com a eina per al seguiment del canvi climàtic.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia