Search

Josep Peñuelas, premi Rei Jaume I 2015 de Protecció del Medi Ambient

Josep Peñuelas
Josep Peñuelas

El guardó reconeix la feina científica de l’investigador del CREAF al CSIC Josep Peñuelas en el camp dels efectes de la contaminació al funcionament dels ecosistemes. El premi està dotat de 100.000 euros.

Josep Peñuelas
Josep Peñuelas

El jurat dels premis Rei Jaume I ha reconegut en la categoria Protecció del Medi Ambient a Josep Peñuelas, investigador del Consell Superior de Investigacions Científiques (CSIC) al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Els guardons celebren aquest any la seva vintisetena edició.

El jurat d’aquests premis ha destacat el treball de Peñuelas, que és molt reconegut per la comunitat internacional, i que “ha posat en evidència l’efecte de la contaminació atmosfèrica i del canvi climàtic global sobre l’estructura i el funcionament de els ecosistemes i la biosfera, especialment, en ecosistemes terrestres”.

Els Premis Rei Jaume I estan dotats amb 100.000 euros en cadascuna de les seves set modalitats i estan instituïts per la Generalitat i la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats. Aquests guardons van ser creats el 1989 per apropar els  estudis i la investigació entre les diferents entitats científiques i empresarials per promocionar la investigació i el desenvolupament científic a Espanya.

Josep Peñuelas i Reixach

Ecòleg especialitzat en ecologia global, ecofisiologia vegetal, teledetecció i en interaccions biosfera-atmosfera és Director de la Unitat d’Ecologia Global al CREAF. Els seus treballs han demostrat que la presència de diferents concentracions de carboni, oxigen i altres compostos en l’atmosfera explica el desenvolupament d’espècies terrestres diferents en llocs diferents del planeta.

L'investigador ha publicat sis llibres i més de 800 articles científics.

“Estic molt content de rebre aquest premi, no només com a reconeixement de la meva feina sinó al de tot el meu equip”, deia Peñuelas, poc després de conèixer la notícia. “El guardó suposa un al·licient per millorar el coneixement de com respon la vida a tots els canvis que els humans estem generant al clima, l’ús dels sòls, etc. A més, estem molt interessants en millorar les aplicacions per fer un ús més racional dels recursos tan limitats al nostre planeta”, comenta l’investigador català.

Peñuelas ha rebut diverses distincions, com el Comte de Barcelona (1990) i el Premi Nacional de Recerca de Catalunya (2010). També ha estat president de la Institució Catalana d’Història Natural.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia