Search

L’escalfament de l’aigua del mar afecta el déntol de les Medes

El déntol és un peix depredador que prefereix moure’s per aigües càlides. Amb l’augment de la temperatura del mar pel canvi climàtic, el moviment del déntol pot veure’s modificat i arribar a més profunditat i durant més temps al llarg de l’any. Això pot provocar alteracions en la dinàmica de la mateixa espècie i els ecosistemes costaners.

Déntol a l'Àrea Marina Protegida de Portofino. Autor: Hectonichus (CC BY-SA 3.0)
Déntol a l’Àrea Marina Protegida de Portofino, al mar de Ligúria, prop de Gènova. Autor: Hectonichus (CC BY-SA 3.0)

El moviment per la columna d’aigua del déntol, un peix que viu en fons rocosos i praderies costaneres del Mediterrani i l’Atlàntic, ve influït pels canvis de temperatura al llarg de l’any. Amb el canvi climàtic, l’augment de la temperatura de l’aigua pot permetre que aquest animal arribi a major profunditat i durant més temps, especialment durant els mesos més càlids. Els canvis en el patró de moviment en relació a la temperatura han estat publicats a la revista Nature Scientific Reports, en un estudi en el que hi ha participat l’investigador ICREA del CEAB-CSIC i el CREAF, Frederic Bartumeus.

El déntol (Dentex dentex), que rep el seu nom per les fortes dents que posseeix, és un depredador voraç d’altres peixos, crustacis i cefalòpodes, a més de tenir un valor econòmic important en la pesca comercial i esportiva. El seu rol en la dinàmica dels ecosistemes que habita fa que aquest patró de comportament del déntol aprofitant majors temperatures pugui afectar la dinàmica de l’espècie i dels ecosistemes costaners. La investigació s’ha realitzat a partir de la telemetria acústica, una tecnologia basada en col·locar emissors acústics sobre exemplars de déntol.

L’estudi s’ha dut a terme per experts de la Facultat de Biologia de la UB i de lInstitut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio), el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), el CREAF, el Centre Oceanogràfic de les Balears (COB-IEO), i els Laboratoris Marins de Moss Landing (Estats Units), entre altres institucions.

Podeu llegir més en aquesta entrada que han preparat des de la Universitat de Barcelona.

 

ARTICLE

Aspillaga E., Bartumeus F., Starr R.M., López-Sanz À., Linares C., Díaz D., Garrabou J., Zabala M., Hereu B. (2017). Thermal stratification drives movement of a coastal apex predatorNature Scientific Reports 7, 526. DOI: 10.1038/s41598-017-00576-z

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Font del Sot, Dosrius. Autoria: Galdric Mosoll, CREAF.
Notícies
Angela Justamante

Les fonts del Mediterrani s’assequen i moltes deixen de rajar aigua a Catalunya

Un estudi publicat a Global Change Biology, que ha liderat el CREAF, alerta que les fonts del Mediterrani estan en risc de desaparèixer a causa de l’augment de temperatura i l’abandó. Això, afegit a la contaminació de l’aigua, suposa una amenaça per a la biodiversitat que hi alberguen, que inclou espècies úniques.

Notícies
Veronica Couto Antelo

Eriçó a la fuga

Els eriçons de mar o garotes són animals herbívors, claus en la xarxa tròfica del fons marí. Van pasturant intensivament i mantenen aquests ecosistemes en

Sa Foradada, Menorca (Font: Crispin Jones a Unsplash)
Notícies
Florencia Florido

Una Mediterrània unida per la ciència pot impulsar l’acció climàtica

El CREAF i la Unió pel Mediterrani promouen la diplomàcia científica per fer front als grans reptes regionals derivats de l’emergència climàtica. Per fer-ho, han organitzat plegades el workshop “Increasing awareness of science diplomacy in the Mediterranean” i n’han publicat un informe ja disponible en accés obert.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia