Search

L’expedició científica d’en Bernat Claramunt a Andorra escala fins la 4a posició del rànquing EarthWatch

L’expedició ‘Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees’ ha pujat de la posició vuit a la quarta en tan sols un any i està considerada una de les 10 millors expedicions científiques de l’ONG EarthWatch Institute. Les persones voluntàries que hi han participat el 2017 han fet la segona cita existent a la península Ibèrica de l’escarabat aranya, entre d’altres. 

dav
Un equip de persones voluntàries treballant en una de les expedicions de 2017. Font: Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees

L’expedició ‘Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees’, liderada per l’investigador del CREAF i la UAB Bernat Claramunt, en coordinació amb el Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (CENMA) de l’Institut d’Estudis Andorrans, és per tercer any consecutiu dins del Top10 elaborat per l’EarthWatch Institute (EWI). D’un total de 45 expedicions ofertes per l’EWI, enguany l’expedició andorrana ha arribat fins la quarta posició gràcies a les votacions de la gent que hi ha participat. El 2015 va ocupar la 7a, i el 2016 va ser 8a. En el podi, s’han situat en tercer lloc una expedició en barca pel riu Amazones; un projecte arqueològic sobre una antiga civilització a Colorado (EUA), en segon lloc; i el millor valorat és un projecte de conservació d’espècies desèrtiques al Parc Nacional Joshua Tree de Califòrnia.

Al llarg del 2017, un total de nou equips voluntaris han participat en l’expedició, que rep el suport d’Andorra Turisme, el Departament de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra i el Comú d’Ordino. “Per a l’any 2018 de moment ja hi ha apuntades vuit expedicions, tot i que esperem que se n’hi afegeixi alguna més”, explica Bernat Claramunt.

expediciobernat3
Un fong del gènere Vibrissea. Font: Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees

Nous insectes i bolets mai abans trobats a Andorra

Durant aquest any, l’expedició ‘Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees’ ha fet descobertes interessants al Pirineu andorrà. S’han trobat, per exemple, dos mascles i dues femelles de l’insecte Ernobius nigrinus, fins ara mai localitzat a Andorra i només amb quatre cites per a tota la península Ibèrica. O l’escarabat aranya Ptinus auberti, només trobat un cop abans a la península i mai a Andorra.

Per altra banda, s’han identificat 133 tàxons de fongs, dels quals 17 són primeres cites per a Andorra, segons Manel Niell, investigador del CENMA. Cal destacar la troballa de Cortinarius caperatus, considerada una espècie amenaçada i en la llista de les espècies a protegir de Catalunya; i de Hygrocybe spadicea, espècie amenaçada a nivell europeu, inclosa en nombroses llistes vermelles per la destrucció del seu habitat, i de la que en vam parlar en una publicació anterior.

expediciobernat2
El projecte fa el seguiment, entre d’altres, de les poblacions de micromamífers. Font: Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees

La col·laboració de la gent voluntària és essencial per a molts projectes científics

L’EarthWatch Institute és una ONG internacional que coordina persones voluntàries de tot el món per participar en projectes de recerca, i que elabora cada any un rànquing a partir de les votacions que fan la gent participant. La valoració de l’expedició es fa en base a criteris com la qualitat de la formació, la dinàmica de l’equip, la contribució a la investigació o la satisfacció personal.

La col·laboració que proporciona l’EWI és essencial per a expedicions i projectes com aquest de Claramunt. ‘Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees’ aprofita els Pirineus com a sentinelles ambientals per detectar els efectes del canvi global a les comunitats naturals. Per exemple, es fa el seguiment de les poblacions de micromamífers i grans mamífers, el creixement del pi negre al límit forestal, el seguiment de les poblacions d’ocells i insectes, la taxa de descomposició al sòl, la fenologia i diversitat dels vegetals a les congesteres i la producció i diversitat de fongs.

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Ple constituent del primer Consell de Mecenatge assessor en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya. Imatge: Conselleria Recerca i Universitats
Notícies
CREAF

El CREAF s’incorpora al primer Consell de Mecenatge en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya, per continuar impulsant una ciència transformadora 

El passat 13 de març es va celebrar el Ple constituent del primer Consell de Mecenatge assessor en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya, a on s’incorpora la nostra Coordinadora de filantropia i aliances estratègiques, l’Alicia Cardona Barreña, anomenada membre per la Institució CERCA.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia