Search

L’Olga Margalef, en Sergi Pla i l’Oriol Grau són entrevistats a El Matí de Catalunya Ràdio

Els ecòlegs del CREAF van participar en la secció ‘I visca la Terra’ de l’emissora catalana per parlar sobre el desgel del permafrost a causa del canvi climàtic i la expedició que van fer a Alaska per estudiar-ho.

Els investigadors i l'investigadora del CREAF durant la seva entrevista amb la Mònica Terribas i en Tomàs Molina. Autora: Verónica Couto.
Els investigadors i l’investigadora del CREAF durant la seva entrevista amb la Mònica Terribas i en Tomàs Molina.

“Un grau de diferència pot tenir un gran impacte” comentava l’Oriol Grau durant de l’entrevista, fent referència a la pujada de temperatures que comporta l’escalfament global, i això va sintentitzar molt bé el fil conductor de l’entrevista que els va fer la Mònica Terribas. “Hem de ser conscients que les emissions que fem des d’aquí tenen efectes a tot el món, la natura no entèn de límits administratius. És ridícul que hi hagi diferències de legislació entre països” afegia l’ecòleg.

L’Olga Margalef va explicar què és això del permafrost: “el permagel, en català, és el sòl que està permanentment congelat, per les temperatures a gran alçada o latituds elevades. Aquests sòls poden tenir molta matèria orgànica preservada, com quan nosaltres tenim alguna cosa al congelador i no es fa malbé. Si es fon, els microorganismes o plantes que en formen part poden començar a degradar-se i generar grans emissions.

Els investigadors del CREAF, per poder entendre millor què podria passar amb aquest desglaç, van fer recentment una expedició al nord d’Alaska. “A nivell mundial hi ha molts experts que mesuren la ‘capa activa‘ del permagel, aquesta capa que es desglaça durant l’estiu i després es torna a congelar. Els resultats indiquen que cada cop és més profunda, sabem que s’està perdent gel” alertava en Sergi Pla durant el programa.

Podeu recuperar l’entrevista en aquest enllaç.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia