Search

Mosquito Alert rep el guardó Premi Ciutat de Barcelona 2017

Tres membres de l’equip, John Palmer, Aitana Oltra i Frederic Bartumeus, van ser premiats en la modalitat de de treballs sobre Ciències de la Terra i Ambientals. Per altra banda, Josep Peñuelas va rebre una menció especial per a aquesta mateixa categoria.

Premis-ciutat-bcn-3
Roger Eritja, Anna Ramon, John Palmer, Frederic Bartumeus, Aitana Oltra i Marina Torres.

El jurat, integrat per Isabel Cacho (presidenta), Xavier Rodó, Francisco J. Doblas, Jaume Terradas i Isabelle Anguelovski, ha atorgat, per unanimitat, el premi al treball “Citizen science provides a reliable and scalable tool to track disease-carrying mosquitoes”, publicat el passat octubre de 2017 a la prestigiosa revista Nature Communications, entre els autors del qual hi havia John Palmer, Aitana Oltra, Roger Eritja i Frederic Bartumeus, del CREAF. L’acte, celebrat el 15 de febrer a l’Ajuntament de Barcelona, va ser presidit per l’alcaldessa, Ada Colau, i el Comissionat de cultura de l’Ajuntament, Joan Subirats, i conduït per la periodista de Betevé Eva Arderius.

El jurat ha valorat el treball científic realitzat per aquests investigadors on la participació ciutadana ha estat clau per estudiar el mosquit tigre. Es tracta, segons el jurat, d’una recerca innovadora i atrevida sobre l’expansió del mosquit tigre que combina mètodes de recerca tradicional amb la participació de la ciutadania. El treball demostra la fiabilitat, eficiència i utilitat de la ciència ciutadana en la generació de coneixement científic d’avantguarda. Es tracta del primer estudi científic del projecte que ha utilitzat totes les dades enviades per la ciutadania amb l’aplicació Mosquito Alert des de l’any 2014. L’eficàcia d’aquest sistema ciutadà demostra que es podria aplicar a tot el món per fer el seguiment dels mosquits transmissors de malalties.

En la mateixa categoria de Ciències de la Terra i Ambientals l’investigador del CSIC al CREAF Josep Peñuelas i el grup que lidera, la Unitat d’Ecologia Global, van ser reconeguts amb una menció especial.

> Més info i fotos al web de Mosquito Alert:

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia