Search

Ciència ciutadana i trampes intel·ligents contra el mosquit tigre

El projecte MosquitoAlertBCN ha estat una de les iniciatives d’investigació seleccionades pel Pla Barcelona Ciència. És un projecte liderat pel CREAF en el que hi participen la UPF i IRIDEON amb la col·laboració de l’ASPB. El Pla Barcelona Ciència compta amb l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona i la fundació Bancària “la Caixa”.

Font: Ajuntament de Barcelona
Font: Ajuntament de Barcelona

Divendres passat, 7 de febrer, es van fer públiques les set iniciatives d’investigació seccionades de les 57 que es van presentar a la convocatòria de Pla Barcelona Ciència. Entre les iniciatives seleccionades es troba el projecte MosquitoAlertBCN al que hi participa el CREAF, la Universitat Pompeu Fabra (UPF), l’empresa tecnològica IRIDEON i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). A l’acte, presidit pel tinent d’alcalde, Joan Subirats i Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació “la Caixa”, van acudir Frederic Bartumeus, investigador ICREA del CREAF i del CEAB-CSIC, especialitzat en ecologia teòrica i computacional, i John Palmer, professor de la UPF, sociòleg co-creador de Mosquito Alert, i Mark Richard Williams per part d’IRIDEON, empresa líder en el disseny i fabricació de trampes de mosquits intel·ligents.

MosquitoAlertBCN va a generar una xarxa de ciutadans i trampes intel·ligents per la ciutat que faciliti el seguiment i control del mosquit tigre a temps real. El sistema desenvolupat s’integrarà en la gestió actual dels mosquits que es porta a terme a la ciutat, comptant amb la participació de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) en el disseny i execució del projecte.

MosquitoAlertBCN permetrà el seguiment a temps real del mosquit tigre

La xarxa de trampes i ciutadans permetrà quantificar la quantitat i dinàmica de les poblacions de mosquit tigre a temps real, a la ciutat de Barcelona, amb una resolució i precisió sense precedents. S’estudiarà també la interacció humà-mosquit, mitjançant el registre de les picades, un factor molt important per poder valorar el risc de brot epidemiològic i millorar els models epidemiològics.

La finalitat del projecte és permetre a la ciutat anticipar-se millor al risc de brots epidemiològics que representa la presència del mosquit tigre a Barcelona, a través d’un model de ciència oberta que en el futur podria ser transferible a altres ciutats espanyoles i europees.

Es pot trobar més informació sobre el projecte a la web de Mosquito Alert.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia