Search

Notícies sobre evolució: la teoria i els nous coneixements, de Jaume Terradas

Jaume Terradas
Jaume Terradas

Us convidem a la presentació del darrer llibre d’en Jaume Terradas, fundador del CREAF i Catedràtic emèrit d’Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Un llibre que fa un repàs a les novetats més fascinants de la biologia dels darrers anys que han obligant a posar al dia els coneixements i les teories més conegudes sobre evolució.

Jaume Terradas
Jaume Terradas

Presentació del llibre i conferència

El progrés dels coneixements en biologia molecular, genòmica i epigenètica, en biologia del desenvolupament, en microbiologia, en ecologia i ciències del comportament i en molts altres camps aporta un allau d’informacions relacionades amb l’evolució. La noció dels gens com un enfilall de perles en la cadena de DNA, emetent ordres de manera unidireccional per construir les proteïnes ha passat a la història. L’omnipresència de fenòmens com la simbiosi apunta a mecanismes d’adquisició de paquets sencers de gens capaços de permetre noves funcions, difícils d’integrar en la genètica de poblacions. Pot ser que la selecció actuï a nivells superiors als dels gens i l’individu, potser als dels grups o d’altres. Per alguns científics destacats, el paradigma imperant des de fa setanta anys, la Síntesi Moderna o neodarwinisme, no pot integrar molts nous coneixements i l’evolució va molt més enllà  de processos de mutació i selecció. Molts d’altres defensen el paradigma, però resulta evident que cada dia ens assabentem de descobriments fascinants que la teoria ha d’assumir. Aquest llibre és un esforç per copsar la situació i preparar-nos per comprendre i seguir les novetats en un camp que és clau per totes les disciplines biològiques.

Data: 10 de desembre a les 19 h

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines, IEC

Organització: Seccions d’Ecologia Terrestre i d’Ensenyament de la SCB

Presentació del llibre: Ricard Guerrero, catedràtic de microbiologia de la UB, director de l’Academia Europaea, Barcelona, i membre de l’IEC

Conferència: Jaume Terradas, catedràtic d’ecologia de la UAB, investigador del CREAF i membre de l’IEC

Portada del llibre
Portada del llibre
Els assistents rebran una targeta amb un codi QR per a descarregar-se el llibre.
En finalitzar l’acte se servirà una copa de cava.
Preguem que confirmeu l’assistència a l’adreça: scb@iec.cat

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Foto: Pablo García (Unsplash)
Notícies
Jaume Terradas

Creixement o decreixement: de què parlem?

Les discussions sobre l’actitud a prendre en front del canvi global sovint es redueixen a la confrontació entre els partidaris del creixement (econòmic, se suposa) i els del decreixement. Anem pas a pas.

Notícies
Jaume Terradas

Cal desaccelerar

Els temps actuals son de gran acceleració en els canvis a escala global i local. ¿Podrem continuar amb aquest ritme o ens caldrà desaccelerar? Reflexió d’en Jaume Terrades.

El botànic, gravat de Marià Fortuny. Font: Museu Nacional d'Art de Catalunya (https://www.museunacional.cat/es).
Notícies
Jaume Terradas

Els naturalistes també s’extingeixen

Vivim la sisena gran extinció d’espècies. És un procés molt ràpid de disminució de la biodiversitat. Juntament amb aquests processos d’extinció accelerada hi ha un altre procés d’extinció que resulta paradoxal: la dels naturalistes.

La mina de Bayan Obo a la Mongòlia Interior (Xina) conté una gran quantitat de minerals de terres rares. Font: REUTERS (2011).
Notícies
Anna Ramon

La humanitat esprem la taula periòdica d’esquena als riscos

La natura fa milions d’anys que se les arregla amb uns quants elements de la taula periòdica. En canvi, per construir el món dels humans en necessitem moltíssims més. Un nou article analitza les raons i conseqüències d’aquesta divergència.

Coneixement
Jaume Terradas

Dos llibres i un article

Aquest article està dedicat a la memòria del nostre estimat Marc Estiarte i Garrofé, mort el 22 de setembre de 2022 als 55 anys, després

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia