Search

Presentació Tesi: “Effects of drought-induced forest die-off and species replacement on soil CO2 effluxes”

Tesi Doctoral Josep Barba Ferrer
Tesi Doctoral Josep Barba Ferrer

El dilluns 27 d’abril Josep Barba presenta la seva tesi sobre els efectes del decaïment forestal provocat per la sequera a les emissions de CO2 i a la capacitat d’embornal de carboni dels ecosistemes terrestres. Els canvis en la respiració del sòl i en la descomposició de la matèria orgànica podrien tenir un gran impacte en el balanç de carboni dels ecosistemes, ja que l’augment de les sequeres podria augmentar el decaïment forestal en les properes dècades.

Tesi Doctoral Josep Barba Ferrer
Tesi Doctoral Josep Barba Ferrer

TÍTOL

“Effects of drought-induced forest die-off and species replacement on soil CO2 effluxes”

AUTOR

Josep Barba, investigador pre-doctoral CREAF

DIRECTORS

Paco Lloret i Jorge Curiel

LLOC

Sala de Graus de la Facultat de Ciències

DATA

27 d’abril a les 16:00h

RESUM

Les sequeres, cada vegades més intenses i freqüents, s’han considerat responsables de molts episodis de mortalitat  de boscos nivell global en les últimes dècades, particularment a la regió mediterrània. Els models prediuen un futur encara més càlid i sec per aquesta regió, però es desconeix com el decaïment forestal per sequera pot afectar a les emissions de CO2 i a la capacitat d’embornal de carboni dels ecosistemes terrestres. Els sòls, que emmagatzemen dos terços del carboni dels ecosistemes terrestre, tindran un paper clau en aquest balanç.

El treball estudia els fluxos de CO2 al sòl en un bosc mixt mediterrani que ha patit diversos episodis de sequera des dels anys 90, on s’està produïnt un decaïment i una mortalitat de pi roig (Pinus sylvestris L.) que en conseqüència s’està substituïnt per poblacions d’alzina (Quercus ilex L.). En aquest context es vol esbrinar com es veuen afectats la respiració del sòl i les seves fraccions autotròfiques i heterotròfiques. L’estudi també vol determinar les taxes de descomposició i la mineralització del nitrogen en fulles i arrels fines de P. sylvestris i Q. ilex en un gradient del procés de decaïment forestal i substitució induït per sequera

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia