Search

Sevilla acull la XIV edició del Congrés Internacional d’Ecosistemes Mediterranis

Pineda de pi pinyer (Pinus pinea) al Parc Nacional de Doñana, un dels ecosistemes mediterranis més emblemàtics. Autor: Nacho Pintos (CC BY 2.0)
Pineda de pi pinyer (Pinus pinea) al Parc Nacional de Doñana, un dels ecosistemes mediterranis més emblemàtics. Autor: Nacho Pintos (CC BY 2.0)

L’esdeveniment reuneix des de 1971 experts de tot el món en ecosistemes mediterranis. El tema central d’aquesta edició és l’ecologia i evolució dels ecosistemes mediterranis i les seves espècies.

Pineda de pi pinyer (Pinus pinea) al Parc Nacional de Doñana, un dels ecosistemes mediterranis més emblemàtics. Autor: Nacho Pintos (CC BY 2.0)
Pineda de pi pinyer (Pinus pinea) al Parc Nacional de Doñana, un dels ecosistemes mediterranis més emblemàtics. Autor: Nacho Pintos (CC BY 2.0)

El Campus de Reina Mercedesde la Universitat de Sevilla acollirà del 31 de gener al 4 de febrer de 2017 la XIV edició del Congrés Internacional d’Ecosistemes Mediterranis (MEDECOS), organitzat per la Societat Internacional d’Ecologia Mediterrània (ISOMED), i amb la col·laboració l’Associació Espanyola d’Ecologia Terrestre (AEET), l’Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC) i la Universitat de Sevilla. A més, es farà coincidir amb la reunió bianual de la AEET.

Les sessions de MEDECOS tractaran principalment l’ecologia i l’evolució dels ecosistemes mediterranis i les espècies que hi alberguen, des de plantes i animals fins a microorganismes. Més concretament, giraran al voltant dels canvis que estan tenint lloc en els ecosistemes mediterranis a causa de les activitats humanes.

A més de les sessions generals hi haurà més de 20 simposis liderats per ecòlegs reconeguts mundialment, que tractaran temes com la conservació, la complexitat de les interaccions entre espècies, el funcionament d’ecosistemes i els serveis que proporcionen a les societats humanes i els incendis forestals, entre altres. “En aquesta edició hi haurà multiplicitat de visions que no es limitaran als ecosistemes mediterranis, ni al medi terrestre, ja que aquesta edició acollirà ecòlegs de l’AEET que no treballen específicament en ecosistemes mediterranis”, apunta Francisco Lloret, president de l’AEET i investigador del CREAF.

MEDECOS és una oportunitat per presentar novetats i intercanviar idees

Al seu torn, Montserrat Vilà, Copresidenta de MEDECOS afegeix que “hi haurà informació nova sobre els impactes en el medi ambient del canvi global, no únicament el canvi climàtic o els incendis forestals”, amb la presentació de resultats d’investigacions encara no publicades.

“Aquest congrés posa en contacte directe a científics de diferents països que poden discutir i proposar idees sobre temes d’interès comú. És, per tant, un bon mecanisme per fer avançar la ciència “, segons apunta Anna Traveset, del Comitè Científic MEDECOS. I Juan Arroyo, Copresident de MEDECOS afegeix que el congrés “representa una oportunitat única per difondre la recerca en ecologia mediterrània que es fa a Espanya”.

L'alzina (Quercus ilex) és una espècie típicament de la franja mediterrània. Autor: Jose Luís Ordóñez (CC BY-NC 2.0)
L’alzina (Quercus ilex) és una espècie típicament de la franja mediterrània. Autor: Jose Luís Ordóñez (CC BY-NC 2.0)

Espanya i Portugal representen la major superfície contínua de territori de clima mediterrani

Els ecosistemes de clima mediterrani estan restringits a una superfície relativament petita de la Terra, una mica més del 2%, present en cinc regions del món: la conca mediterrània, Califòrnia, Xile central, la regió del cap de Sud-àfrica i el sud-oest i sud d’Austràlia. Després de les selves tropicals, les regions de clima mediterrani són les que major diversitat de plantes vasculars alberguen.

“Una de cada sis espècies de plantes al món es troba només a la petita àrea d’aquests cinc ecosistemes de clima mediterrani”, segons explica Phil Rundel membre fundador de ISOMED i professor del Departament d’Ecologia i Biologia Evolutiva de la Universitat de Califòrnia a los Angeles.

A causa d’aquesta diversitat i del gran impacte humà que han patit aquestes zones, aquestes cinc regions estan reconegudes com a punts crítics de la biodiversitat globalment significatius.

La reunió de la AEET

MEDECOS coincidirà a més amb la XIII Reunió de l’Associació Espanyola d’Ecologia Terrestre. “És una magnífica ocasió perquè els ecòlegs espanyols interactuïn amb ecòlegs de tot el món, i que al seu torn la comunitat científica internacional conegui de primera mà la gran qualitat de la ciència ecològica que es realitza aquí”, explica Francisco Lloret.

Tant MEDECOS com la reunió de la AEET tractaran, doncs, temes de gran importància en un context en el qual el canvi climàtic seguirà sent ràpid, probablement massa per a què la majoria de les espècies no notin els seus efectes. Esdeveniments com aquest poden contribuir positivament a aprendre com de resilients o vulnerables seran les plantes i altres organismes que en depenen a aquests canvis tan ràpids.

Programa del XIV Congrés Internacional d’Ecosistemes Mediterranis (MEDECOS)

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Bosc singular a Catalunya Foto: Lluís Comas.
Notícies
Galdric Mossoll

Què és la resiliència forestal?

El canvi de paradigma climàtic, sumat a un cúmul de pertorbacions posa a prova la resiliència dels boscos d’arreu del món. La capacitat de les espècies per adaptar-se a aquestes condicions definirà els boscos del futur. Però, són prou resilients els boscos mediterranis?   

Parc Nacional de Doñana. Foto: Wikimedia Commons.
Notícies
Veronica Couto Antelo

L’aigua i la biodiversitat de Doñana són al límit

Les darreres setmanes diversos mitjans de comunicació s’han fet eco de l’estat crític en què es troba Doñana. Per què és tan important? En parlem amb les nostres investigadores i investigadors.

Coneixement
Jaume Terradas

Dos llibres i un article

Aquest article està dedicat a la memòria del nostre estimat Marc Estiarte i Garrofé, mort el 22 de setembre de 2022 als 55 anys, després

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia