Search

Barcelona adopta Tigatrapp, una aplicació de mòbil que facilitarà el seguiment i control del mosquit tigre a la ciutat

Mosquit tigre (Aedes albopictus). Foto: (c) Roger Eritja
Mosquit tigre (Aedes albopictus). Foto: (c) Roger Eritja

AtrapaelTigre.com és un projecte de ciència ciutadana que promou la col·laboració activa dels veïns i veïnes a través de l’APP Tigatrapp. S’ha creat a Catalunya i és capaç de gestionar informació de milers de llocs de cria del mosquit tigre. 

L'aplicació de mòbil Tigatrapp.
L’aplicació de mòbil Tigatrapp.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) s’uneix al projecte AtrapaelTigre.com i desplega en tota la ciutat l’aplicació mòbil Tigatrapp. Amb aquesta acció l’Agència vol promoure que la ciutadania utilitzi aquesta aplicació per avisar de la presència del mosquit tigre, i en especial dels seus possibles llocs de cria. A través de la pàgina web www.atrapaeltigre.com es poden conèixer tots els detalls d’aquesta iniciativa científica, que permetrà una millor vigilància i control d’aquesta espècie present a la ciutat des de fa 10 anys.

La participació de veïns i veïnes a través dels seus dispositius mòbils permetrà descobrir molts més detalls dels llocs on pot criar el mosquit tigre en els diferents districtes de la ciutat, i especialment d’aquells espais o recipients on els mosquits s’estiguin reproduint i es detectin larves: embornals, fonts ornamentals, bidons, etc.

Totes les dades rebudes mitjançant l'aplicació, que inclouran sobretot fotografies geolocalitzades, es posaran a disposició lliure i en temps real en els mapes interactius de la pàgina web de AtrapaelTigre.com.

Els serveis de vigilància i control de l’espècie a Barcelona, ​​que en tot l’espai públic de la ciutat correspon a l’Agència de Salut Pública de Barcelona, ​​utilitzaran aquests mapes per prioritzar i organitzar les diferents actuacions de vigilància i control que duguin a terme en la ciutat.

L’aplicació mòbil Tigatrapp ha estat creada pels impulsors de AtrapaelTigre.com, un projecte de ciència ciutadana coordinat pel Laboratori d’Ecologia del Moviment del Centre d’Estudis Avançats de Blanes del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CEAB-CSIC) i el CREAF.

El responsable del Programa de Vigilància i Control del Mosquit Tigre de l’ASPB, Tomás Montalvo, explica que aquesta eina “permetrà disposar d’una valuosa informació per millorar la vigilància i el control d’aquesta espècie a la ciutat. Hem de recordar que el control és una responsabilitat de tots, atès que aquesta espècie es reprodueix majoritàriament en les propietats privades on disposa d’una gran varietat de petits recipients que en algun moment poden contenir aigua”. I afegeix: “Projectes com aquest col·laboraran de manera important en la millora de la convivència ciutadana i la qualitat de vida a Barcelona”.

El professor d’Investigació ICREA, investigador associal al CREAF i director de AtrapaelTigre.com, Frederic Bartumeus, insisteix que es busca la col·laboració de la ciutadania: “apostem per una ciència ciutadana i per un model de gestió participatiu i obert, on ciutadania, científics, i agències de control treballem junts per minimitzar les problemàtiques associades a la presència d’aquesta espècie invasora”. Els creadors del projecte expliquen que aquest “permetrà fer models que facilitin predir la presència de les poblacions de mosquit tigre a la ciutat combinant l’aportació ciutadana i les dades de la mateixa Agència de Salut Pública”.

Actualment, el projecte compta amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”, del programa d’Ajudes a la Investigació Recercaixa, del Ministeri d’Economia i Competitivitat i de l’empresa Lokímica. Amb anterioritat ha rebut ajudes de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i de la marca Bloom.

Una espècie que cal controlar

Mosquit tigre (Aedes albopictus). Foto: (c) Roger Eritja
Mosquit tigre (Aedes albopictus). Foto: (c) Roger Eritja

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie exòtica invasora que produeix picades molestes i que podria transmetre malalties si es donen determinades condicions. Viu en àrees urbanes, vola baix i pica de dia. Són característics el seu color negre amb franges blanques, i una ratlla blanca a la part superior que li recorre el cap i tòrax.

La manera més eficient de controlar el mosquit tigre és evitar que es reprodueixi, i això s’aconsegueix eliminant els seus llocs de cria. El mosquit tigre pon els ous en recipients petits amb aigua acumulada. Si considerem que es reprodueix principalment en les propietats privades, primer de tot haurem de vigilar la nostra casa per no acumular aigua en recipients com ara testos, galledes, bidons, regadores, petites basses, etc.

Un seguiment d’anys

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) desplega el seu programa de vigilància i control del mosquit tigre als espais públics des de 2005, amb l’objectiu de mantenir sota control l’espècie. Gràcies a aquest programa, es dóna atenció a les incidències que comuniquen els ciutadans a la via pública, s’efectua una vigilància contínua de diferents zones de risc (68 zones de risc en el 2015), i es porta a terme una vigilància i control dels casos d’arbovirosis que es produeixen a la ciutat per evitar una possible transmissió de malalties per part del mosquit tigre. Cada any l’ASPB gestiona al voltant de 250 incidències referides a mosquit tigre, efectuant prop de 800 intervencions de control.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia