Search

El CREAF participa a una nova COST ACTION per millorar el coneixement de les espècies exòtiques a través de la ciència ciutadana

The red-eared slider turtle (Trachemys scripta elegans) is a reptile which has been considered invasive in Catalonia for some time. Credit: Brent Myers (CC BY 2.0)
The red-eared slider turtle (Trachemys scripta elegans) is a reptile which has been considered invasive in Catalonia for some time. Credit: Brent Myers (CC BY 2.0)

Bernat Claramunt participa a la COST Action AlienCSI per abordar qüestions d’investigació multidisciplinària i desenvolupar i implementar estratègies de ciència ciutadana que ajudin a la ciència a entendre l’ecologia i la dinàmica de les espècies invasores.

The red-eared slider turtle (Trachemys scripta elegans) is a reptile which has been considered invasive in Catalonia for some time. Credit: Brent Myers (CC BY 2.0)
The red-eared slider turtle (Trachemys scripta elegans) is a reptile which has been considered invasive in Catalonia for some time. Credit: Brent Myers (CC BY 2.0)

Les espècies no autòctones o “espècies exòtiques” són espècies introduïdes en noves regions pels éssers humans. Les introduccions poden ser accidentals (polissons o fuites), intencionals (alliberament intencional) o facilitades per corredors antropogènics (canals, ponts, túnels). Les espècies exòtiques invasores són el subconjunt d’espècies exòtiques que sobreviuen en la nova regió i es reprodueixen, es propaguen i causen danys al medi ambient, l’economia, la nostra salut o la nostra forma de vida. No hi ha signes de saturació en l’acumulació d’aquestes introduccions d’espècies a tot el món, i la taxa de propagació d’algunes espècies està augmentant. Els reptes de la recopilació d’informació sobre espècies exòtiques són àmpliament reconeguts.
Els recents avenços de la ciència ciutadana brinden l’oportunitat de millorar el flux de dades i el coneixements sobre les espècies exòtiques, garantint un compromís social eficaç i d’alta qualitat en el seguiment de les espècies exòtiques invasores. Els avenços tecnològics, en particular les aplicacions per a telèfons intel·ligents, juntament amb el desenvolupament de les xarxes socials, han revolucionat la ciència ciutadana i han augmentat la connectivitat. Per això, estan sorgint tècniques d’anàlisi noves i innovadores que garanteixen una gestió, visualització, interpretació, ús i posada en comú adequada de les dades.

La ciència ciutadana proporciona una oportunitat perquè la societat s'involucri en la millora de la nostra comprensió de l'ecologia de les espècies invasores.

La COST Action AlienCSI abordarà qüestions d’investigació multidisciplinària per desenvolupar i implementar estratègies de ciència ciutadana que ajudin a la ciència a entendre l’ecologia i la dinàmica de les espècies invasores. Per fer-ho possible, ha d’informar específicament als responsables de la presa de decisions per implementar els requisits tècnics de la legislació pertinent. També donarà suport als objectius de la UE en matèria de biodiversitat i integrarà la ciència en la societat. L’acció explorarà i documentar els enfocaments per establir una xarxa europea de ciència ciutadana i espècies exòtiques. Desenvoluparà innovacions per a la recollida de dades i oferirà suport per millorar l’aplicació de mesures i de seguiment i vigilància d’espècies exòtiques. El CREAF tindrà un paper rellevant en aquesta acció a través de Bernat Claramunt com a co-líder del Grup de Treball 5 sobre iniciatives transversals de ciència ciutadana per a les espècies invasores a tot Europa.

 

Aquesta COST ACTION és una continuació natural de l’acció COST Action ALIEN Challenge, i reunirà experts d’Europa i d’arreu del món per treballar en col·laboració amb la finalitat de recopilar i harmonitzar la informació sobre espècies exòtiques a Europa i millorar el flux de dades i els coneixements sobre les espècies exòtiques a través d’un compromís social eficaç i d’alta qualitat, centrant-se en la ciència ciutadana.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia