Search

Els cultius absorbeixen els productes farmacèutics i cosmètics presents a l’aigua de reg

Els productes farmacèutics i de cura personal per ús humà i animal estan incrementant la seva presència al medi ambient. S’ha de tenir en compte a més que la seva eliminació a les plantes de tractament per aigües residuals és incompleta.

regcultiu
L’aigua que s’usa en el reg de cultius pot portar productes químics que absorbeixen les plantes. Font: Pixabay

Les plantes són unes excel·lents indicadores de la pol·lució global donat que estan presents en quasi totes les àrees del planeta i acumulen components químics que estan presents a l’atmosfera, l’aigua de reg i al sòl on creixen. La dispersió dels productes farmacèutics i de cura personal (PPCPs, per les sigles en anglès) al medi ambient i la seva acumulació a la vegetació succeeix principalment com a conseqüència del reg amb aigües reutilitzades i de l’aplicació de biosòlids i de fems als camps.

En un article publicat a la revista Trends in Plant Science, la investigadora de la Universitat de Vic (UVic) Mireia Bartrons i l’investigador del CSIC al CREAF Josep Peñuelas ressalten el potencial de las plantes com a indicadores de la presència de PPCPs al medi ambient. Destaquen també que la ingesta alimentària de plantes contaminades amb aquests productes d’origen farmacèutic i cosmètic, fins i tot a baixes concentracions, poden suposar un risc pels organismes, els ecosistemes, i la salut humana.

Els productes farmacèutics i de cura personal arriben a les aigües que després es fan servir per regar els cultius. Font: Pixabay
Els productes farmacèutics i de cura personal arriben a les aigües que després es fan servir per regar els cultius. Font: Pixabay

“Les plantes acumulen PPCPs en concentracions que poden resultar tòxiques per a elles mateixes, la seva pròpia microbiota i per als microorganismes del sòl. A més, aquests tòxics afecten el cicle de nutrients, les xarxes alimentàries i el funcionament dels ecosistemes. S’ha de tenir en compte, també, que es desconeix quin és els el risc pels humans de la ingesta d’aquestes plantes contaminades amb PPCPs i mereix ser objecte d’una anàlisi detallada”, comenta la doctora Mireia Bartrons.

Josep Peñuelas afegeix que “recentment s’ha dedicat una atenció especial als efectes dels antibiòtics d’ús humà i veterinari. Aquests afecten dramàticament l’estructura i la funció de les comunitats microbianes del sòl i promouen l’aparició de patògens humans resistents als medicaments, que amenacen al tractament exitós de les infeccions bacterianes”.

 

Aquí podeu accedir a l’entrada que va preparar la UVic.

ARTICLE

Bartrons M., Peñuelas J. (2017). Pharmaceuticals and Personal-Care Products in Plants. Trends in Plant Science 22, Issue 3, 194–203. doi: 10.1016/j.tplants.2016.12.010.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Rosa canina. Autoria: Joanna_Boisse.
Notícies
Anna Ramon

Els boscos europeus perden orquídies, però guanyen roses 

Un estudi internacional liderat pel CREAF determina que la biodiversitat del sotabosc europeu s’ha mantingut estable en els darrers 40 anys, encara que hi ha hagut extincions i noves aportacions a escala local.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia