Search

En Joan Pino, director del CREAF, anuncia que no assistirà com a expert a panells que només estiguin formats per homes

El director del CREAF s’uneix a la campanya institucional #EMCOMPROMETO i fa públic el seu compromís personal a favor de la igualtat entre homes i dones dins del món científic. El seu compromís pretén aixecar la veu en contra dels anomenats manels o all-man panels.

Fa dos anys que el CREAF té en marxa un Pla d’Igualtat d’Oportunitats per fer realitat la igualtat de gènere al centre. Entres aquestes, la sensibilització interna i externa n’és un eix central. Per aquest motiu, aquest 2021 el CREAF ha llançat la campanya #EMCOMPROMETO que vol visibilitzar i inspirar accions individuals de canvi positiu, cadascuna diferent i ajustada a la nostra experiència i possibilitats. La campanya està activa des de dilluns i es mou principalment per les xarxes socials del centre.

La diversitat assegurança la supervivència 

Com ecòlogues i ecòlegs sabem que la diversitat d’espècies fa més resilient un ecosistema.

Des del CREAF l’aposta per la diversitat és inherent. “Com ecòlogues i ecòlegs sabem que la diversitat d’espècies fa més resilient un ecosistema. El mateix passa en la recerca. Si volem donar resposta als reptes científics d’aquest segle, necessitem una ciència inclusiva que aculli i doni veu a tothom. Això sols ho aconseguirem si canviem la manera com avaluem i reconeixem el nostre personal investigador”, comenta Teresa Rosas, tècnica de talent i igualtat de gènere del CREAF. Tot i això, al CREAF, només un 21% dels investigadors principals son dones, per tant, com molts centres de recerca, té una situació de partida indesitjable, amb poques dones en els llocs de presa de decisions i en els estadis més avançats de la carrera científica. Per aquest motiu, aquest any s’ha pensat en centrar la campanya de l’11 de febrer en l’impuls intern cap al canvi.

Compromís íntegre del director

Benvolgudes i benvolguts,

El 2020 ha posat en evidència la importància d’una ciència de qualitat per a encarar els grans reptes globals que tenim plantejats. Però aquesta ciència no es pot dur a terme si no va acompanyada d’una igualtat d’oportunitats entre investigadors i investigadores. I en aquest sentit, la celebració del dia de la dona i de la nena en la ciència és especialment rellevant, perquè encara hi ha molta feina a fer per a apartar tots els obstacles als que s’enfronten al llarg de la seva carrera científica. Cal eliminar del tot els estereotips que condicionen o limiten l’accés de nenes i joves a les carreres científiques i tecnològiques. També cal treballar per assolir una representació del 50% de dones en posicions de lideratge i presa de decisions en l’àmbit científic. Fins i tot cal treballar per reconèixer la tasca científica de les dones al llarg de la història, però també la seva tasca diària, sovint invisible però imprescindible, a l’ombra dels seus superiors.

Al CREAF som molt conscient que hem de millorar la proporció de dones entre les categories de més lideratge i presa de decisions del seu personal investigador, i que hem d’assegurar una correcta formació i sensibilització del nostre personal en perspectiva de gènere per, entre d’altres, millorar el reconeixement de la feina de les dones en general, i de les investigadores del centre en particular. A part de ser de justícia, això ajudarà a millorar el CREAF com a equip humà. I per això ens hem dotat d’un Pla d’Igualtat d’Oportunitats que segueix el seu curs, i que revisarem aquest 2021. Però el canvi real va més enllà de plans de centre, perquè depèn de la nostra actitud personal. És l’hora, per tant, que adquirim compromisos al respecte.

Us comparteixo el meu compromís personal, amb el que vull contribuir a fer més visibles les dones científiques i les seves opinions i posicions, i a reconèixer la seva activitat professional en l’esfera pública. 

Joan Pino

Quan se’m convidi com a expert en un panell o taula rodona, declinaré la invitació si no s’ha fet un esforç evident per buscar un equilibri de gènere i només s’hi han convidat homes (els anomenats manels o all-man panels).  

JOAN PINO, director del CREAF

Espero que el meu compromís s’uneixi al d’altres per un canvi que ja ha començat, dins i fora del CREAF

Joan Pino, director del CREAF

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Ós rentador (Procyon lotor) amb una persona donant-li menjar, un fet que per norma general no s'ha de fer mai amb la fauna salvatge. En cas que trobem un individu d'ós rentador en llibertat cal trucar als Agents Rurals 93 114 68 87. Imatge: Domini Públic
Notícies
Anna Ramon

Catalunya presenta la llista de les espècies exòtiques invasores més buscades

L’informe, dirigit als més de 140 governs que integren la l’IPBES, descriu gairebé 300 espècies que requereixen d’actuacions de control i erradicació, en el cas de les 172 espècies de llista negra, i de seguiment i vigilància en el cas de les 125 de la llista d’alerta.

Notícies
Anna Ramon

Joan Pino, director del CREAF, nou membre del CADS

El Govern ha nomenat avui, a proposta de la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, quatre nous membres del Consell Assessor per al Desenvolupament

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia