Search

Les comunitats de pràctiques de WeObserve es van reunir a Barcelona per transformar els observatoris ciutadans

El CREAF, que forma part del consorci del projecte, va ser l’organitzador de l’esdeveniment, que va tenir lloc entre els dies 25 i 27 de novembre a la Casa Convalescència de Barcelona, per aprofundir en els reptes que afronta la ciència ciutadana.

El passat mes de novembre va tenir lloc a Barcelona el quart fòrum presencial de les quatre comunitats de pràctiques (CoPs) del projecte europeu WeObserve 2020. WeObserve va néixer per millorar la coordinació dels diferents observatoris ciutadans davant la tendència creixent en ciència ciutadana, i transformar aquests observatoris ciutadans en un component valuós per gestionar els reptes ambientals.

Les jornades van començar amb una xerrada a càrrec de Diana Escobar sobre el paper i accions de l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona, i d’Alex Richter-Boix sobre les estratègies seguides per augmentar i mantenir la participació del ciutadans en el projecte Mosquito Alert. Després es van reunir els integrants de la CoP d’Interoperabilitat, coordinada per Joan Masó del CREAF, per discutir sobre vocabularis per descriure la ciència ciutadana, mentre que la CoP d’Impacte, coordinada per Uta Wehn, del IHE Delft Institute for Water Education, va treballar en l‘elaboració d’una plantilla que permeti descriure històries d’impacte dels observatoris ciutadans.

El segon dia es van reunir la CoP de Compromís (engagement) i la CoP d’Objectius de Desenvolupament Sostenible per treballar sobre una plantilla de pràctiques de co-disseny i com mantenir la participació i compromís dels ciutadans en els projectes de ciència ciutadana i per discutir sobre els pròxims esforços de recerca i documents a elaborar. La CoP d’Interoperabilitat va treballar en l’anàlisi de l’estàndard SensorThings API, un marc obert i unificat del Open Geospatial Consortium per connectar dispositius i dades a través de la web. El darrer dia, en Jaume Piera, investigador del ICM-CSIC i CREAF, va presentar el projecte COS4Cloud, relacionat amb la interoperabilitat dels projectes de ciència ciutadana.

El consorci WeObserve està format pels actuals observatoris ciutadans H2020: Ground Truth 2.0, GROW, LandSense i Scent. WeObserve es un projecte del Coordination and Support Actions 2020 amb set institucions europees formant part del seu consorci. Al quart fòrum de Barcelona van participar 19 membres de les diferents CoPs i 4 participants online.

Equip del concorci de WeObserve reunit a Barcelona.
Equip del consorci de WeObserve reunit a Barcelona.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Ple constituent del primer Consell de Mecenatge assessor en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya. Imatge: Conselleria Recerca i Universitats
Notícies
CREAF

El CREAF s’incorpora al primer Consell de Mecenatge en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya, per continuar impulsant una ciència transformadora 

El passat 13 de març es va celebrar el Ple constituent del primer Consell de Mecenatge assessor en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya, a on s’incorpora la nostra Coordinadora de filantropia i aliances estratègiques, l’Alicia Cardona Barreña, anomenada membre per la Institució CERCA.

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia