Search

El bosc és una peça clau en el desenvolupament sostenible, la creació de llocs de treball i la protecció de l’ecosistema mediterrani

Autor: Guillermo Rivas Pacheco (CC BY-NC-SA 2.0)
Autor: Guillermo Rivas Pacheco (CC BY-NC-SA 2.0)

El projecte europeu Menfri, que lidera el CREAF, està treballant amb el sistema de certificació forestal PEFC per crear el nou “segell Mediterrani”. Aquest segell certificarà els productes provinents de boscos de la conca mediterrània que hanestat gestionats de manera sostenible.

Autor: Guillermo Rivas Pacheco (CC BY-NC-SA 2.0)
Autor: Guillermo Rivas Pacheco (CC BY-NC-SA 2.0)

I si el bosc mediterrani fos un motor de desenvolupament econòmic, capaç de combatre els efectes del canvi climàtic i fins i tot de promoure el desenvolupament sostenible i equitatiu?

Amb aquesta idea en la ment, un grup d’investigadors, emprenedors, innovadors i ONGs provinents de la conca mediterrània, amb la contribució de la Unió Europea (UE) i de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), s’han trobat a Bolonya per transformar aquesta idea en realitat a través del projecte MENFRI, finançat per la UE.

“Als països mediterranis europeus, l’augment de l’àrea forestal i de la seva biomassa han portat a un increment del risc d’incendi, de les plagues i de l’erosió que estan posant en perill la vida de la seva població. A la part meridional de la conca mediterrània, per exemple, la intensificació de l’ús forestal està alimentant la desertificació. En general, la Mediterrània pateix els efectes del canvi climàtic i de l’ús del territori i això pot tenir conseqüències perilloses per a la comunitat i l’ambient. Tot això ens porta a posar una atenció especial en el suport i la promoció de la gestió sostenible dels boscos (SFM per les sigles en anglès) i prendre la SFM com l’estratègia de prevenció més eficient “, ha declarat Enrique Doblas, investigador del CREAF i coordinador del projecte MENFRI.

La gestió sostenible dels boscos (SFM per les sigles en anglès) és estratègia de prevenció més eficient davant dels efectes del canvi climàtic i els canvis d'usos del sòl.

Els boscos ben gestionats són boscos protegits que generen riquesa

Els experts forestals que es van reunir a Bolonya el novembre passat, estan convençuts que aquesta és l’equació que pot canviar les regles del joc i aportar beneficis a les comunitats locals: “els actors locals han de tenir en compte els seus boscos com a font de desenvolupament” ha subratllat Christopher Besacier, especialista en boscos mediterranis de la FAO. “Com més a prop de la font es manté la cadena de subministrament de matèries primeres, més fàcilment les poblacions locals identificaran els boscos com a font de riquesa, ocupació i de productes de qualitat” ha conclòs.

“La dependència dels recursos forestals de les poblacions locals és una de les principals amenaces per als ecosistemes dels països del Magreb. Creiem que les comunitats locals s’han de sensibilitzar i participar en tot el sector forestal des del principi. Aquestes comunitats han de formar-se per poder dur a terme la gestió sostenible dels seus boscos i així treure profit dels beneficis del creixement econòmic de manera equitativa “, va dir Said Rahhal Boulogoute, empresari i gestor forestal marroquina de sureres.

Treballem per a una marca de certificació Bosc Mediterrani

A la part nord de la Mediterrània, els principals gestors forestals afirmen que la conservació i la gestió són conceptes fonamentals per a l’ús sostenible dels recursos forestals. La idea d’un “segell Mediterrani” sembla una bona opció, ja que podria permetre la creació d’un nou tipus de mercat en el qual els consumidors serien capaços d’identificar clarament els productes regionals, de qualitat i provinents d’una gestió sostenible, amb un valor afegit d’equitat i compliment ambiental.

MENFRI està treballant amb el programa de validació de Certificació Forestal (PEFC), el sistema de certificació forestal més gran al món, per explorar la possibilitat d'un segell "Bosc Mediterrani".

“La certificació regional és un procés a llarg termini”, comenta Enrique Doblas, “però MENFRI està en una excel·lent posició per actuar com enllaç entre el FSC i els països del Magreb, per iniciar un sistema de certificació nacional, per fomentar l’intercanvi de coneixement, per proporcionar formació perquè comencin alguns casos pilot “. “Finalment”, conclou, “el nostre treball consisteix a proporcionar solucions innovadores, que vagin des de la investigació al mercat, i que involucrin els actors públics i privats. Anem en la direcció correcta.”

Sobre MENFRI: Menfri és un projecte d’investigació finançat per la Unió Europea que té com a objectiu promoure la cooperació internacional en la regió mediterrània en el sector forestal. Mitjançant la creació d’una plataforma de debat, MENFRI, té com a objectiu intercanviar les millors pràctiques, els contactes i el coneixement, així com promocionar el sector forestal mediterrani com a innovador, creador de llocs de treball i ser capaç d’enfrontar el canvi global.

Sobre la segona reunió del grup d’actors d’assessorament, de 17 de novembre, a Bolonya

A part de l’equip MENFRI, compost per investigadors de silvicultura i de desenvolupament social, propietaris de boscos i agències assessores provinents d’Europa i el Magreb, aquesta trobada va reunir també a experts forestals i de cooperació dels països del nord i del sud de la Mediterrània, entre altres: Rahhal Boulgoute (producció de suro, el Marroc), Abdelhamid Khaldi (INRGREF, Tunísia), Teresa Renzi (ONG sull’apicultura, Itàlia), Francesco Marbre (Italiana per al Desenvolupament Sostenible), Jordi Gené (INCAFUST, Espanya), Jordi Vayreda (CREAF, Espanya), Danilo Monarch (Universitat de Tuscia, Itàlia), Luigi Portuguès (Universitat de Tuscia, Itàlia), Xavier Pons (professor de la UAB i investigador, CREAF), Tomas Matraia (Comissió Europea), Christophe Besacier (FAO).

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjqpXRhBystsm96WJUdrQfjHIBrccl3aadL_aYnkO5hZVbX2otURjaZyU

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjqpXRhBystsm96WJUdrQfjHIBrccl3aadL_aYnkO5hZVbX2otURjaZyU @MENFRI_EU

www.menfri.eu

MENFRI Partners

CREAF – www.creaf.uab.es (coordinador)

Consorci Forestal de Catalunya – www.forestal.cat

Université Hassan II –  www.univh2m.ac.ma

INRGREF – www.inrgref.agrinet.tn

Warrant Group – www.warrantgroup.eu

AliénorEU www.alienoreu.com

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mireia Banqué, coordinadora d'AlertaForestal observant un bosc afectat per la sequera durant l'estiu de 2023. Imatge: AlertaForestal
Notícies
Laura Fraile

AlertaForestal resumeix el 2023 en dades 

El projecte de ciència ciutadana AlertaForestal resumeix el 2023 amb dades. En un any marcat per la sequera, ja són més de 2000 usuaris que participen en el projecte.

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia