Search

Neix SIBECOL, societat científica que unirà a professionals de la península Ibèrica de totes les àrees de l’ecologia

El 2 de juliol es va signar l’acord de constitució de la nova Societat Ibèrica d’Ecologia (SIBECOL) que agruparà en un inici a més de dos mil professionals d’Espanya i Portugal de totes les àrees de l’ecologia.

SIBECOL presentacio
Acte de presentació a l’Institut de Ciències de Mar de Barcelona, institució que allotjarà la seu de la SIBECOL.

Aquesta nova societat ha estat promoguda per quatre associacions científiques espanyoles i portugueses, l’Associació Espanyola d’Ecologia Terrestre (AEET), l’Associació Ibèrica de Limnologia (AIL), la Sociedade Portuguesa d’Ecologia (SPECO) i la Societat Espanyola d’Etologia i Ecologia Evolutiva (SEEEE), amb el suport d’una important representació de la comunitat de científics i científiques marines que encara no estaven agrupats en cap societat d’àmbit nacional. “Unir en una mateixa societat a persones dedicades a ecosistemes terrestres i aquàtics permetrà que hi hagi una major col·laboració entre elles. Aquesta col·laboració és imprescindible per afrontar, de forma òptima, els reptes científics i socials, i especialment aquells relacionats amb el canvi global”, apunta Cèlia Marrasé, investigadora científica de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (CSIC).

Entre els principals reptes als quals s’enfronta aquesta nova societat d’ecologia hi ha el gran problema de la sostenibilitat ambiental conseqüència, entre altres factors, de la pèrdua de biodiversitat, els efectes del canvi climàtic, el deteriorament de la qualitat de l’aigua o el canvi d’usos i fragmentació del territori. Per tant, una dels principals finalitats que es planteja la SIBECOL és treballar de forma conjunta per entendre el funcionament dels ecosistemes terrestres i aquàtics i desenvolupar iniciatives que puguin millorar la gestió del medi natural, així com mitigar l’impacte negatiu sobre els ecosistemes i els recursos que ens ofereixen a la societat.

Una veu comuna per incidir davant instàncies nacionals i internacionals

“La unió fa la força”, tal com defensa Adolfo Cordero, president de SEEEE. Un objectiu, en si mateix, que queda reflectit en els estatuts de SIBECOL, els quals contemplen com a objectiu principal la col·laboració entre els i les ecòlogues de tots els àmbits de la península Ibèrica per, en paraules de Francisco Lloret, president de la AEET, ” constituir una veu comuna capaç d’incidir en les decisions sobre política mediambiental nacionals i internacionals”. En referència a això, Maria Amélia Martins-Loução presidenta de SPECO, assenyala a més diversos dels avantatges que suposa augmentar la massa crítica dels ecòlegs ibèrics de cara a “aconseguir una major projecció internacional de les investigacions que es realitzin i un major pes en la defensa i difusió dels valors ecològics i de sostenibilitat a nivell ibèric”, explica. Així mateix, Antonio Camacho, fins fa uns dies president de l’Associació Ibèrica de Limnologia (AIL) i impulsor de la SIBECOL en nom de la AIL, assenyala que “l’especificitat dels ecosistemes mediterranis, la gran biodiversitat que alberga la península Ibèrica, i la intensitat de les interaccions entre els medis terrestres, aquàtic continental, i marí, fa imprescindible el treball conjunt en el nostre entorn geogràfic per al manteniment dels valors naturals, els serveis que la natura ens presta, i la millora de la sostenibilitat de les accions humanes”, paraules que ratifica la nova presidenta de l’AIL, Núria Bonada.

sibecolrandom
Foto: Txemi Olano

Entre els objectius principals d’aquesta nova societat està també el de difondre entre la societat i les institucions el coneixement d’un col·lectiu molt ampli de científics amb un gran bagatge dins el camp de l’ecologia. Segons explica Francisco Lloret,: “la creació d’aquesta nova societat és una aspiració de fa molts anys que permetrà entre altres coses impulsar accions o activitats conjuntes d’interlocució directa amb l’administració i la ciutadania per brindar informació i suport en la presa de decisions mediambientals”, indica.

La SIBECOL celebrarà el seu primer Congrés fundacional el febrer de 2019

El tret de sortida de la SIBECOL serà un congrés fundacional que se celebrarà del 4 al 7 de febrer de 2019, coincidint amb el centenari del naixement de Ramon Margalef, considerat pioner i pare de l’ecologia a Espanya. L’acte es realitzarà a la Universitat de Barcelona (UB), lloc on l’insigne ecòleg va exercir la seva tasca docent i investigadora. Comptarà a més amb el suport del CREAF, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ​​la Universitat de Girona (UdG), l’Institut Català de Recerca de l’Aigua  (ICRA), l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC). Aquest congrés, al seu torn, es correspondrà amb el XIV Congrés de l’Associació Espanyola d’Ecologia Terrestre (AEET).

Entre els objectius de la SIBECOL està l’organització de tota mena d’activitats educatives i científiques sobre ecologia i el medi ambient com és el cas d’aquest congrés, a més de la creació de grups de treball per al desenvolupament de coneixements i mètodes, o la gestió de publicacions i altres sistemes de divulgació a través de les revistes científiques Ecosistemas, Ecologi@, Limnetica i Scientia Marina.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Bosc singular a Catalunya Foto: Lluís Comas.
Notícies
Galdric Mossoll

Què és la resiliència forestal?

El canvi de paradigma climàtic, sumat a un cúmul de pertorbacions posa a prova la resiliència dels boscos d’arreu del món. La capacitat de les espècies per adaptar-se a aquestes condicions definirà els boscos del futur. Però, són prou resilients els boscos mediterranis?   

Coneixement
Jaume Terradas

Dos llibres i un article

Aquest article està dedicat a la memòria del nostre estimat Marc Estiarte i Garrofé, mort el 22 de setembre de 2022 als 55 anys, després

D'esquerra a dreta, Anna Ticó, Emma Watson, Alba Bellostas i Sandra Moreno, les 4 estudiants de grau que han acceptat el repte d’integrar-se en un grup de recerca del CREAF durant 2 mesos. Imatge: CREAF.
Notícies
Adriana Clivillé

Quan una beca esdevé el repte d’integrar-se en un grup de recerca

Són 4 estudiants del grau en Biologia o en Ciències Ambientals a la universitat i provenen de ciutats i realitats ben diferents. Les uneix la curiositat i la determinació per acceptar el repte d’integrar-se en un grup de recerca del CREAF durant 2 mesos, gràcies al programa de beques Summer Fellowships.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia